Futás szerelmesei, figyelem!

Futás szerelmesei, figyelem!

Huszonöt ország több mint négyszáz középiskolás versenyzőjét várják a Margitszigeten péntektől hétfőig sorra kerülő iskolai mezeifutó-világbajnokságra.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy a Margitsziget a futás szerelmeseinek Mekkája, őt pedig egy személyes szép élmény is köti a helyszínhez, hiszen 1999-ben öttusázóként itt lett először világbajnok, és társaival teljes magyar sikert élhettek át.

Futás szerelmesei, figyelem!

 

"Amikor megalakult a szervezőbizottság, az is célunk volt, hogy gyönyörű helyszínen életre szóló élményt nyújtsunk a versenyzőknek" - mondta Balogh Gábor, majd arról beszélt, hogy Magyarország megkapta a jövő évi iskolai úszó-világbajnokság rendezési jogát is. Egy újdonságról is beszámolt: fogyatékkal élők még sosem szerepeltek iskolai világbajnokságon, a Margitszigeten lesz a premier. Kiemelte, hogy ez az esemény az esetleges magyarországi olimpia remek háttéreseménye lehet az utánpótlás szempontjából.

 

"Egy éve kerestük meg az MDSZ vezetőit, hogy a fogyatékkal élőket is bekapcsolják az eseménybe, és példás nyitottsággal fogadták a kérésünket" - mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke. Hozzátette, a fogyatékosok bevonása azon túl hogy sportdiplomáciai siker, remek lehetőség egy olimpiai és paralimpia előtt bemutatni, hogy épek és fogyatékkal élők együtt tudnak sportolni. Megjegyezte, Magyarország mellett Szerbia, Szlovákia és Románia képviselői vesznek részt a fogyatékosok számára első alkalommal kiírt viadalon.

Az esemény egyik arca Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, hobbifutó arról beszélt, hogy egykori atlétakarrierjét sérülés törte ketté, ám a művészi pályán nagy hasznát veszi a sportban megszokott fegyelemnek, kitartásnak. Szerinte a sport közösségépítő szerepe a mai világban, amikor sok gyerek a számítógép előtt ül, nagyobb, mint valaha.

Az esemény másik arca, Kovács István profi és amatőr ökölvívó világbajnok, olimpiai aranyérmes:
"Ha a diáksport és a szabadidősport segítségével egészségesebb, boldogobb nemzedéket tudunk felnevelni, elértük célunkat, mert nem csak az a lényeg, hogy egy ország élsportolói világverők legyenek." - mondta.

A pénteki megnyitót követően szombaton rendezik meg a világbajnokságot, amelyen a lányok két, a fiúk három 1800 méteres kört teljesítenek. Vasárnap kulturális eseményen vesznek részt a fiatalok, míg hétfőn úgynevezett barátságváltó zárja a világbajnokságot, ennek keretében vegyes csapatok versengenek majd egymással.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek