Figyeljünk kutyánkra! A kullancsfertőzés tünetei

Figyeljünk kutyánkra! A kullancsfertőzés tünetei

Az enyhe tél, melegedő tavaszi időjárásba fordul. Az eddig gyenge aktivitást mutató kullancsok újra felélénkülnek, és egyre gyakrabban találunk kutyánkon, macskánkon, de akár saját magunkon is ezekből a vérszívó parazitákból. Már most érdemes elkezdeni az ellenük való védekezést, még inkább megelőzést.

Testük dorso-ventralisan lapított, a vérszívásukat megelőzően szezám-mag nagyságúak, ezért is nehéz őket megtalálni, felismerni még ebben az állapotukban. Hazánkban az úgynevezett háromgazdás kullancsok élnek. Ez azt jelenti, hogy a kullancsok különböző fejlődési alakjai (lárva, nimfa, kifejlett alak) különböző gazdákon szív vért - a kifejlett kullancsok gyakran kutyán, szarvason vagy akár emberen is parazitálnak. A kullancsok vérszívásához 2-4 napra van szükség, és azért nehéz eltávolítani őket, mert szinte „bebetonozzák” a szájszervüket a parazitált a gazdaállat bőrébe, hogy a teljes táplálkozási időszakot nyugodtan átvészeljék. Ekkor, vérszívás folyamán juttatják be a különböző kórokozókat, például a kutya szervezetébe. A kullancsok életükben csak egyszer szívnak vért, ezt követően a gazdáról lepottyannak, a nőstények petéiket lerakják, és összetöpörödnek, elpusztulnak.

Figyeljünk kutyánkra! A kullancsfertőzés tünetei

Több, különböző betegséget terjeszthetnek. Kutyák szempontjából ki kell emelnünk két, nagy jelentőséggel bíró bántalmat: a babeziózist és a Lyme-betegséget.

A babeziózis nagyon gyakran előforduló betegség. Az utóbbi időben az esetszámok jelentősen megemelkedtek, és a megbetegedés gyakorlatilag minden évszakban jelentkezik. Hazánkban a babeziózis leggyakoribb kórokozója a Babesia canis, melyet a Dermacentor reticulatus kullancsfaj közvetít.

Babeziózis tünetei: Az első napokban szinte teljesen jellegtelen tüneteket okoznak. A kutya bágyadt és kedvetlen lesz, amelyhez nem ritkán igen magas, 40.5 °C feletti láz, és többnyire étvágytalanság társul. A későbbiekben gyengeség, támolygás, zavartság, nyálzás társulhat az előbbi klinikai képhez. A szétesett vörösvérsejtek miatt a vizelet egyre sötétebbé válik, végül a színe feketekávéhoz hasonló lehet. A kutya állapota rohamosan romlik, míg végül nem tud lábra állni. Kezelés nélkül a kutyák legtöbbje néhány napon belül elpusztul.

A legfontosabb: a legcsekélyebb gyanús tünet megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljon állatorvoshoz! Mire a tünetek egyértelművé teszik a babeziózist, gyakran már késő a hatásos kezeléshez.

Akár egy nap késlekedés is a kutya életébe kerülhet!

Fontos tudni, hogy a betegségen átesett kutya nem szerez semminemű immunitást egy újabb fertőzéssel szemben! Az esetek többségében különböző fokú veseelégtelenség is kialakulhat. Ezzel külön foglalkozni kell, de erre ebben az írásban nem tudunk kitérni.

Megelőzés: A legfontosabb a kullancsok elleni védekezés. Különféle kullancsirtó és távoltartó szerek kaphatók (sampon, oldat, speciális nyakörv stb.), használatuk mellett fordítsunk időt a kutya szőrének átvizsgálására. Ha rendszeresen járjuk az erdőt, mezőt akkor kiemelten fontos, hogy a séta után át nézzük kutyánk szőrzetét és a talált kullancsot azonnal eltávolítjuk, lehetőleg egyben és élve, erre különféle csipeszek és kanalak szerezhetők be. Az olajjal vagy benzinnel való leöntés nem javasolt! Teljesen hibás tévhit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek