Fél évvel korábban is kimutatható a bőrrák

Fél évvel korábban is kimutatható a bőrrák

A szokásosnál akár fél évvel korábban is kimutatható a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy tajvani tudósok által kifejlesztett új technológiával.

A beavatkozással nem járó vizsgálat nagy sebességű, nagy felbontású, optikai koherencia tomográfiás szkenner segítségével történik. A fejlesztők azt remélik, 2017-re a módszer megkapja a jóváhagyást, és bekerülhet a klinikai gyakorlatba – írja az MTI.

Fél évvel korábban is kimutatható a bőrrák

Az új technológia a szervezet szöveteiről és a vérsejtjeiről készít dinamikus képeket nagy sebességgel, ezzel segíti az orvosokat, hogy szövetmintavétel (biopszia) nélkül állítsák fel a csaknem 90 százalékos találati arányú diagnózist. Sokkal kevesebb időt is vesz így igénybe a diagnózis, mint a biopszia után, amikor akár egy napot is várni kell az eredményre.

A rák diagnózisa elsődlegesen a sejtek és szövetek megfigyelésén alapul, így lehet hasznos a korai felismerésben a szkenneres eljárás – magyarázta Sun Csia-tung, a Tajvani Nemzeti Egyetem (NTU) kórházának patológiai osztályán dolgozó orvos. Hozzáfűzte, hogy ha endoszkóppal kombinálják, más betegségeket, többek közt a bélrákot is idejében észre lehet vele venni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek