Diót az agynak, babot a vesének! Alak és hatás

Diót az agynak, babot a vesének! Alak és hatás

Vajon van valamilyen összefüggés a zöldségek-gyümölcsök formája és az ezekhez hasonló külalakú szerveink között?

Hagyma

A hagymák alakja olyan mint a sejtek formája.

A hagyma a hagymafélék családjának névadó, egyben legnagyobb nemzetsége. 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben. A vöröshagyma a legelterjedtebb Magyarországon és az egész világon. Kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz.  A mai tudomány bebizonyította, hogy a hagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják.

Bab

A bab segíti a vesék működését.

Diót az agynak, babot a vesének! Alak és hatás

A fejtett baj jó forrása a niacinnak, B1, B2-vitaminnek, folsavnak, vasnak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz továbbá C és E-vitamint, cinket és kálciumot. A babban jelentős mennyiségben jelen vannak a telítetlen zsírsavak.  A hüvelyesek vagyis a bab is, gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. A kemény vagy főzetlen vesebab az emberi szervezet számára megemészthetetlen anyagokat tartalmaz, tehát ételmérgezést okozhat.

Dió

A dió olyan formájú mint az agyvelő, három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést.

A dió naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, és illóolajat is tartalmaz. Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. Belsőleg elvétve használj a népgyógyászat. A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

Paradicsom

A paradicsom belseje olyan mint a négy szívkamra, jótékony a szívnek!

A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. A táplálkozás szempontjából azért értékes, mert harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat.  A paradicsomban előforduló vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Gyógyhatása is jelentős a tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek és a szívre is jótékony hatással van.

Citrusfélék

A grépfrút, narancs, citrusfélék hasnolítanak az emlőkre, amelynek elfogyasztása az emlők nyirokrendszerére jótékony hatást fejtenek ki. A Kelet-Indiából származó citrusfélék már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is. A narancs C-vitamin tartalma még a grapefruitén is túl tesz, így egy átlagos méretű narancs egy  felnőtt napi C-vitamin szükségletének kétszeresét hordozza magában. Ezen kívül még fontos emésztési rostokat tartalmaz.  Tartalmaz egy ún. limonene nevű anyagot, ami különösen a mell és a tüdőrák elleni küzdelemben hatásos. Jó a trombózis, a magas vérnyomás ellen, jó immunrendszer erősítő.

Még több hasonló zöldség a napidoktor.hu oldalán.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek