Cipőben zokni nélkül? 7 tipp, hogy elkerüld a gombát

Cipőben zokni nélkül? 7 tipp, hogy elkerüld a gombát

A zokni nélküli cipőhordással nem az a legnagyobb baj, hogy esetleg kellemetlen szagot áraszt majd a bőröd és a cipőd, hanem az, hogy valóságos gomba- és baktérumfészekké válhat a verítékétől nedves lábbeli.

Mire figyelj tehát, ha mégis ragaszkodsz a mezítlábas cipőhordáshoz?

1. Csak olyan cipővel tegyél próbát, amely képes természetes szellőzésre. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy a 100% bőrbakancsban, amelyiknek a külső-belső része, valamint a talpa is bőr, ha hőség van, is izzadni fog a lábad.

2. Keress speciális anyagból gyártott és spéci légrésekkel ellátott cipőket, amelyek csak látszólag zártak.

3. Használj speciális izzadásgátlót és/vagy jó minőségű hintőport.

4. Felváltva hordd a cipőidet, hogy legyen idő a kiszáradásra.

Cipőben zokni nélkül? 7 tipp, hogy elkerüld a gombát

5. Ha vászoncipőről van szó, hetente egyszer mosd ki mosógépben. Hamar tönkremehet így, de valamit valamiért. A gombák ellen a legjobb védelem a hagyományos háztartási ecet. Amikor az edző- vagy tornacipőt kimosod, tegyél a vízébe 1-1,5 decit.

6. Az izzadós lábakról lekerült zoknit se tedd soha a többi ruha közé, hanem mosás előtt áztasd be egy kis ecetes-szódabikarbónás vízbe.

7. Ha bőrcipőben jársz mezítláb, akkor szerezz be antibakteriális dezodorokat. Amennyire csak lehetséges, használat után tedd szabaddá a cipő belsejét, fűzd ki, "bontsd ki", hogy járja át a levegő és száradás után kezeld le a fertőtlenítővel.

A zokni mentes cipőhordás veszélyeiről a life.hu oldalán olvashat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek