Beszéljünk a pisiről!

Beszéljünk a pisiről!

Úgy érzed, több időt töltesz a mosdóban, mint kellene? Állandóan kisdolgod van? Egyáltalán mi a túl sok? Utánajártunk, mi normális, és mi nem vizeletügyben.

Folyamatosan úgy érzed, hogy tele a húgyhólyagod? Ha értekezleted van, előtte biztosan kimész a mosdóba? Ha autóba ülsz, előtte a biztonság kedvéért elmész a vécére? Ismerős szituációk? Ne aggódj, sok nő van ezzel így.

 

Beszéljünk a pisiről!

 

Naponta nyolc alkalommal pisilni, teljesen normálisnak számít. Éjszaka egyszer felkelni, és kiüríteni a hólyagot, szintén nem jelent semmi problémát. Ha tehát egy nap ennél többször nem kell meglátogatnod a mellékhelyiséget, nincs okod az aggodalomra. Ha mégis túl soknak érzed, vezess néhány napig „vizelet-naplót”, így biztos lehetsz benne, hogy nem léped túl a bűvös nyolcas számot.

 

Furcsa ellentmondásnak tűnik, pedig így van: ha kevesebbet iszol, gyakrabban kell vécére menned. A vizeleted ugyanis koncentráltabb lesz, és a tested intenzívebb jeleket ad, hogy ürítened kell. Ha a vizelet sötét sárga színű, egészen biztosan túl keveset ittál. Mindig annyi folyadékot kellene magadhoz venned, hogy a pisid világos sárga legyen.

 

Valójában lehetséges a vizelési inger ritkítása. Az egyik módszer a húgyhólyag tárolókapacitásának növelése: egy héten keresztül 30 percenként kellene vécére menned, akár kell pisilni, akár nem. A következő héten 45 percre növeled az időintervallumot, az azt követő héten pedig 60 percre, így nő a húgyhólyag kapacitása.

 

A másik módszer a medence izomzatának edzése: a korral ezek az izmok is veszítenek feszességükből, nehezebben tartják meg a vizeletet, különösen egy-két szülés után. Speciális gyakorlatokkal edzheted ezt a területet, de az is használhat, ha naponta többször, néhány percig megfeszíted-ellazítod.

 

Ha a napi másfél-két liter folyadék elfogyasztása után hosszú távon többet kell pisilned, mint nyolc alkalom, esetleg megkérdezheted a háziorvosodat, fordulj-e szakorvoshoz (urológushoz) a problémáddal. Állhat a gyakori vizelési inger hátterében fertőzés is, amit mielőbb kezelni kell.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek