Az allergiás tévhitek lerombolása

Az allergiás tévhitek lerombolása

Bár a magyar egészségügy évente 27 milliárd forintot költ az allergiás betegek gyógyítására, mégis óránként 17 fővel nő a számuk. Dr. Kecskés Gabriella belgyógyász szerint gyakran azért nem sikeres a gyógyulás, mert rosszul közelítünk a problémához.

Miért gondolja azt, hogy helytelenül fogjuk fel az allergiás betegséget?

A hagyományos, nyugati medicina szemlélete szerint az allergia nem gyógyítható. Helyes, érthető, nem is az allergiát kell gyógyítani, „ő” köszöni szépen, jól van, sőt erősödik, egyre több allergén anyag által támad. Tehát nem az allergiát kell meggyógyítani, hanem az allergiás beteg szervezetét. Igen sok tévhit kering az allergiával kapcsolatban, de 25 éves tapasztalatom alapján azt mondom, hogy szemben a köztudattal az allergiás beteg immunrendszere kifejezetten hibásan működik. Az égerfa, vagy mogyoróbokor mindig is itt volt, ezzel szemben mi oly mértékben megváltoztattuk az életmódunkat, a környezetünket, a szokásainkat, hogy ma már a saját otthonunkra, az anyatermészetre is „allergizálódtunk”. Műételeket eszünk, vegyszerezzük a növényeinket, feleslegesn sok gyógyszert fogyasztunk, s nem hagyjuk működni azt, aminek belül-kívül, tehát úgy bennünk, mint a természetes környezetünkben működnie kell.

Az allergiás tévhitek lerombolása

Ki lehet egyáltalán kerülni az allergén anyagokat?

Az allergia gyógyításakor nem az a helyes út, ha tovább írjuk a „mit nem szabad csinálnunk, mit nem szabad ennünk” listát. A mi gyógyító szemléletünk egyik alappillére a hosszú távú, hatékony immunerősítés.

Mi lenne a másik alappillér?

Az a célunk, hogy megtaláljuk milyen mikrobiális vagy nehézfém-terhelés, esetleg  milyen kóros ágensek, vagy akár lelki bajok terhelik a beteg szervezetét, amik az allergiához vezetnek. Ezeket kell detektálni, majd szelíd, de hatékony kúrával kitessékelni a szervezetből. Egy teljes orvoscsapat összefogásával kell az egész embert kezelni, hiszen mindenkinek másra van szüksége, hol gasztroenterológus, hol fül-orr-gégész, vagy akár kineziológus-pszichológus segíti a gyógyulást. Arra fel kell készülni, hogy ez általában hosszabb folyamat, mint a gyors és hatékony eredménnyel járó tüneti kezelés.

Az allergiával kapcsolatban rengeteg tévhit létezik. Mi nehezíti meg leginkább magát a gyógyulást?

Huszonöt év orvosi tapasztalat után határozottan kimondhatom, hogy tévhit az, hogy az allergiás betegnek az idők végezetéig gyógyszeren kell élnie, és semmiképpen nem gyógyulhat meg. Ezt ma már számos, évtizedek óta gyógyszermentesen élő páciensem meg tudja cáfolni. Magam is belgyógyász vagyok, orvosi szemléletű, nem a „ráolvasásban” hiszek, hanem abban, hogy felelősségteljesen fel  kell tudnunk mérni, hogy mikor mit alkalmazunk a beteg gyógyulása érdekében. Akut esetekben életet menthetnek a kémiai tüneti szerek, az antibiotikumok, akár a szteroidok, ez tagadhatatlan tény, kár vitatni. Aki viszont a homeopátia-izopátia hosszú távú, krónikus betegségek esetében alkalmazható hatékonyságát cáfolja, az szintén átesik a ló túloldalára.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek