Akár 300 ezret is fizethetsz, ha ez hianyzik a biciklidről

Akár 300 ezret is fizethetsz, ha ez hianyzik a biciklidről

Végérvényesen itt a jó idő. Ilyenkor még azok is nyeregbe pattannak, akik amúgy soha. Érdemes is, mert nagyon egészséges mozgásforma, de figyeljünk, nehogy pórul járjunk!

A statisztikák szerint kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. A helyszíni bírság összege jelenleg ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Fél éven belüli ismételt elkövetés esetén az összeg hetvenezer forintig emelkedhet. Szabálysértési ügyekben viszont – melyben I. fokon általában a rendőrség, jogorvoslati kérelem után pedig II. fokon a bíróság jár el - a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.

Akár 300 ezret is fizethetsz, ha ez hianyzik a biciklidről

A kerékpárt a KRESZ szerint kötelezően fel KELL szerelni

 • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését
 • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
 • hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,
 • egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,
 • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
 • elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és
 • legalább az első keréken, legalább 2db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.
 • Az első fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.
 • Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselni!

Nem kell, de AJÁNLOTT a kerékpárt felszerelni

 • oldalán borostyánsárga,mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel, továbbá
 • a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.
 • Ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek