A zöld zöldségek csodája

A zöld zöldségek csodája

Nem minden zöldség zöld színű, de a zöld színűek különösen jók, mert olyan anyagok tartalmaznak, amelyek megtisztítják a szervezetet a salakanyagoktól.

Folsav

Alig akad ember, akinek ne lenne folsavhiánya. Pedig a folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására. Más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében játszik szerepet, szükséges továbbá a gyomor-bélrendszer épségéhez és a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.

Különösen a magazatfejlődéskor van kulcsfontosságú szerepe, mert bizonyították, hogy megfelelő adagolásával megelőzhető a velőcsőzáródási rendellenesség. Ezért már a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni pótlását.

Miben található?

Spenót, zöldbab, kelbimbó, brokkoli

Kálium

A kálium kulcsfontosságú  az idegszövet és az izomszövet működésében, de minden egyéb szövet működése is a káliumionok megfelelő eloszlásához kötött. A kálium a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyában is esszenciális szerepet tölt be, mivel képes a pH változásait a szervezet számára kedvező irányba befolyásolni. A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.

Miben található?

Cukkini, spenót, kelkáposzta, kelbimbó

Klorofill

A zöld leveles növények rengeteg klorofillt tartalmaznak, amit nevezhetünk “folyékony napfénynek” is. A klorofill tisztítja a vért, és hatékonyabbá teszi a máj működését, így javítva a vérképet. Kimossa szervezetünkből a káros anyagokat, és valamelyest egyensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb egészségtelen szokásaink okozta kárt. Egyes tanulmányok szerint néhány rákfajta megelőzősőben, sőt kezelésében is jó eredményeket mutat, illetve az érelmeszesedéssel is képes felvenni a harcot.

A zöld zöldségek csodája

Miben található?

Petrezselyem, spenót, mángold, kínai kel

K-vitamin

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okozna. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.

A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. Bizonyított, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel.

A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez.

Miben található?

Káposzta, bazsalikom, zöldborsó, zöld spárga

Szulforafán

A rákmegelőzést célzó vizsgálatok szerint a szulforafán pusztítja a daganatos sejteket, de nem károsítja az ép sejteket. A szer alkalmazása főként a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén bizonyult hatékonynak.

Miben található?

Kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, káposzta

Vas

A vas olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, az elektrontovábbítás, a hemoglobin és a mioglobin szintézis, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása.

Miben található?

Medvehagyma, bazsalikom, sóska, zöldborsó

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek