A vitamin, ami segíthet megelőzni a bőrrákot

A vitamin, ami segíthet megelőzni a bőrrákot

Segíthet megelőzni a bőrrák leggyakoribb fajtáit a B3-vitamin a legnagyobb kockázatnak kitett embereknél - derült ki a Sydney Egyetem nagyszabású tanulmányából.

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) 23 százalékkal csökkentette az új, nem melanomás bőrrákos megbetegedések számát azoknál, akiknek az előző öt évben legalább kétszer volt már ilyen típusú, viszonylag ártalmatlan, mégis aggodalmat keltő daganata.

A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja egy éven át szedett niacint tabletta formájában, másik csoportjuk hatóanyag nélküli tablettát kapott. Akik vitamintablettát szedtek, azoknál öt év alatt átlagosan kettőnél kevesebb nem melanomás bőrdaganat alakult ki, akik placebót kaptak, azoknál átlagosan 2,5. A kutatás végéig sem a vizsgálatban részt vevő 386 ember, sem orvosaik nem tudták, hogy placebót vagy vitamint szedtek-e.

A vitamin, ami segíthet megelőzni a bőrrákot

A tanulmány nem a bőrrák leginkább halálos formáját, a melanomát, hanem a gyakoribb változatokat, a bazálsejtes és a pikkelyes bőrrákot vizsgálta. Richard Schilsky, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság egyik vezetője elmondta, hogy ezek a bőrrákfajták ritkán halálosak, ám igen makacsak és rendszeresen kiújulnak. Eltávolításuk költséges, műtéttel, lefagyasztással vagy sugárterápiával történik. A kutatók hangsúlyozták, hogy a niacint nem azoknak ajánlják, akiknek még nem volt ilyen típusú bőrrákjuk.

Diona Damian dermatológus, a kutatás vezetője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrrák kockázatát továbbra is úgy lehet leginkább csökkenteni, ha az ember elkerüli a túlzott napozást és megfelelő fényvédőt használ.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek