A tavaszi átállás nehezebb, mint az őszi

A tavaszi átállás nehezebb, mint az őszi

Egy német tanulmány tudományosan is igazolta, hogy a szervezetnek sokkal nehezebb a tavaszi óraátállításhoz alkalmazkodnia, mint az őszihez.

A Ludwig-Maximilian Egyetem kutatói a nyári időszámításra átállás alvásra gyakorolt hatását vizsgálták. Kérdőívet küldtek ki 55 000 embernek, az alvásukkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az emberek többsége viszonylag könnyen alkalmazkodik az őszi visszaállításhoz, a tavaszi előreállításnál jelentős alvásproblémákat élnek meg. Ez rossz minőségű, felületes, nem pihentető alvásban és egyéb alvászavarokban nyilvánult meg.

A tavaszi átállás nehezebb, mint az őszi

A kutatók egy másik tanulmányt is lefolytattak, ahol 50 önkéntest követtek nyolc héten át a nyári időszámítás bevezetése, illetve az őszi visszaállítás körüli időszakban. A kutatók vizsgálták a résztvevők alvásminőségét, és mérték az alváshosszat a két óraátállítási időszakban.

A második tanulmányban is azt tapasztalták a kutatók, hogy a résztvevők rosszul alkalmazkodtak a nyári időszámításra való átálláshoz, az őszi visszaállás könnyebben ment.

Ez természetesen várható volt, hiszen a tavaszi óraátállításkor egy órával előbbre kell állítani az órát, emiatt „elvész” egy óra, egy órával később kel fel és nyugszik le a nap. Ez mind negatív módon borítja fel a belső ritmusunkat. Ősszel visszanyerjük az elveszett órát, és az egy órával korábbi napkelte kedvezően befolyásolja szervezetünk kortizolszintjét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek