6 dolog, amit nem tudtál a tüsszentésről

6 dolog, amit nem tudtál a tüsszentésről

Ha egyszer elkezdünk tüsszögni, ritkán állunk meg egynél, általában két-három prüszkölésig jutunk, sőt, akadnak akik nyolcat-tizet is tüsszentenek egymás után. Na de mi okozza ezt? Érdekességek a tüsszentésről.

2016.04.30

Miért tüsszentünk többször egymás után?

A hisztamin, ami szervezetünkben termelődik az orrunkba bejutott részecskék, s az általuk ingerelt nyálkahártya-sejtek hatására. Azért tüsszentünk, hogy ami zavarja az orrunkat, az az erős levegőprés hatására kijöjjön, ez pedig nem mindig sikerül csak egy nagy hapcival. Ha a szervezet úgy véli, nagy adag idegen anyag van az orrban, sorozatos tüsszentésbe fog. Ez a magyarázata annak is, hogy az allergiások miért tüsszögnek állandóan, hiszen a számukra allergén anyagok folyamatosan irritálják az orrukat. Ha már tüsszenteni kell, illem ide vagy oda, jobb, ha kiengedjük egy zsepibe, mint hogy orrunkat befogva visszafogjuk az ingert.

Miért tüsszentünk a napfénytől?

Kimész a szabadba, ahol süt a nap, és máris tüsszentened kell – ismerős? Egy genetikailag öröklődő jelenségről van szó, aminek okát még a tudósok sem igazán ismerik, a leggyakrabban hangoztatott feltevés szerint a fénytől összeszűkülő pupillának lehet köze a dologhoz.

6 dolog, amit nem tudtál a tüsszentésről

Ki tüsszent legtöbbször?

Az állatok is tüsszentenek, de köztük a létező legtöbbet, mindenki másnál gyakrabban az iguána, aki így szabadul meg bizonyos ásványi sóktól, ami az emésztése mellékterméke.

Milyen gyors a tüsszentés?

A tüsszentés során a levegő a 150-170 km/h sebességet is elérheti. Éppen ezért nem ajánlott visszafojtani, hiszen a visszapréselt levegő akár dobhártya-szakadást is okozhat.

Milyen babonák kapcsolódnak a tüsszentéshez?

Az ókori egyiptomiak a tüsszentés hangjából következtettek a közeljövőben történő dolgokra. A mexikóiak meg is számolták, hányat tüsszent az illető, és minden számnak jelentést tulajdonítottak. Szerintük egy tüsszentés szomorúságot, a kettő örömöt, a három érdekes híreket, a négy szerelmi légyottot, az öt és a hat anyagi gyarapodást, a hét pedig súlyos titok lelepleződését jelent. Magyarországon az a babona terjedt el, hogy ha valaki egy kijelentésre rátüsszent, akkor az egész biztosan igazat mondott.

Szeretné tudni, hogyan állíthatja meg a tüsszentést? Illetve, hogy milyen bajt okozhat egy váratlan tüsszentés? Olvassa el a Lemon.hu oldalán!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek