3+1 tipp: Így találd meg az igazi biotermékeket!

3+1 tipp: Így találd meg az igazi biotermékeket!

Nyáron színes, illatos, vitamindús gyümölcsök hada árasztja el a piacokat, így ilyenkor különösen érdemes odafigyelni, hogy valójában mit takarnak a bio jelölések. Íme néhány jó tanács, amelyek segítségével mindenki megtalálhatja a valódi biominőséget. Ráadásként az is talál egy tippet, aki egy teljes hétvégét töltene pihenéssel, miközben biobort kortyolgat és bőrét biokozmetikumokkal kényeztetik.

Nyáron a változatos gyümölcs- és zöldségválaszték, valamint a sok napsütés is kedvez az egészségünknek. Ám ebben a szezonban is résen kell lenni, mert a bio minősítés sajnos sokszor ott is megtalálható, ahol egyébként nem volna helye. De mitől lesz valami bio? A bio minősítés feltételrendszerét rendkívül szigorú jogszabályok határozzák meg. A minősítéssel ellátott termékek olyan ionizáló sugárzással nem kezelt, géntechnológiával nem módosított produktumok, melyek ellenőrzött biogazdaságokból származnak. A biotermékek és szolgáltatások jóval több odafigyelést igényelnek, így drágábbak is, ezért vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy valóban jól válasszuk ki őket. Íme a bioszemléletet a mindennapokban is alkalmazó sárvári Spirit Hotel 3+1 tippje, hogy valóban biotermékeket és szolgáltatásokat válasszunk.

1. Vásároljunk tudatosan, keressük a bio jelölést!

Egyre több nagy élelmiszerlánc tartja fontosnak, hogy kiszolgálja a biotáplálkozás elkötelezett híveit. A termékeken mindig a Biokontroll Hungária logóját keressük, mivel Magyarországon ez a szervezet tanúsítja a bio jelölés hitelességét. Az üzletek többségében egyelőre korlátozott a bioétel-választék, bár a növekvő keresletnek köszönhetően folyamatosan bővül ezek köre. Aki hiányol valamit a polcokról, az a bio webshopok kínálatából is válogathat.

2. Nézzünk körül a biopiacokon!

A biopiacokon vagy ökopiacokon kizárólag ellenőrzött biotermékeket forgalmaznak, így nem kell tartanunk a hamisítványoktól. A boltokkal szemben itt nemcsak tartós áru, hanem friss zöldség, gyümölcs, hús és hal beszerzésére is van lehetőség.

3+1 tipp: Így találd meg az igazi biotermékeket!

Ma már az ország minden nagyobb városban található biopiac, Budapesten például nyolc darab van.

3. Használjunk valódi biokozmetikumokat!

A táplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek összetevőinek több mint 95 százaléka ellenőrzött biotermelésből származó növényi alapanyag. A biokozmetikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be a természetes lelőhelyeken vagy biogazdaságokban. „Ez a rendkívül gondos odafigyelés a kozmetikumok minőségén köszön vissza, hiszen az aprólékos, kézműves munkának köszönhetően a lehető legtisztább biokozmetikumokat lehet előállítani” – magyarázza Torhosi Tünde mesterkozmetikus, a legújabb hazai luxus biokozmetikumok, a mySPIRIT skincare termékcsalád megálmodója. A vegyszermentes szépségápolás épp olyan fontos az egészségünk, mint a szépségünk megőrzésében, ugyanis a kozmetikai termékek nagy része parabéneket, azaz olyan tartósító vegyületeket tartalmaz, amelyek károsítják a hormonrendszert és komoly szerepet játszhatnak a mellrák kialakulásában.

+1 Válasszuk a biopihenést!

Ha elutazunk pihenni hétvégére, olyan helyet érdemes választani, ahol a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód is része a programnak. Sokkal pihentetőbb az üdülés, ha külső és belső egészségünk megőrzéséért is teszünk közben. Pontosan ilyen kikapcsolódást ajánl az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel a nyári hónapok utolsó bio hétvégéinek keretében. A vendégek nemcsak a szálloda wellness- és gyógyszolgáltatásait élvezhetik, hanem az ízletes biogasztronómiai kínálatot és a csomagba foglalt kényeztető arcápolást biokozmetikai termékek felhasználásával.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek