2 éves kor alatt ne naptejezzünk - A napozás szabályai

2 éves kor alatt ne naptejezzünk - A napozás szabályai

Hiába tűnnek simogatónak a tavaszi napsugarak, dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus óvatosságra int: csak megfelelő faktorszámú fényvédő krémmel szabad napozni, és csakis annyit, amennyit a bőrünk elbír.

A nap, az ózonlyuk és a bőr

A nap ibolyántúli sugarakat, azaz UV-sugarakat (UV-A, UV-B és UV-C) bocsát ki, melyek egy részét az atmoszféra és az ózonréteg elnyelné, ha a súlyos környezetszennyezés miatt nem vékonyodott volna el. A káros sugárzás évről évre egyre erősebb, ezt nem csak a bőrünkön érzékelhetjük, de láthatjuk a gyorsan fakuló műanyagokon, a napra teregetett ruhákon, szétmálló gumikon.

Mikor egészséges barnaságot emlegetünk, valójában bőrünk védekező mechanizmusáról beszélünk: a hám alsó sejtrétegében elhelyezkedő nyúlványos pigmentsejtek (melanociták) melanint termelnek, és szemcsés formában átadják a felső hámrétegek sejtjeinek. Ezek UV-fény hatására sapkaszerűen a sejtmag köré rendeződnek, a szarurétegben pedig egyenletesen terülnek szét, ezért leszünk barnábbak.

A sárgarépa és a napfény

Dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa elmondta, hogy a kimerült, vitaminhiányos szervezetnek nagyon jól jön a D-vitamin, de ehhez nem kell órákat napozni, elég, ha a karokat és az arcot 5-10 percig érik az UV-B sugarak. A természetes fény azért különösen fontos, mert a legtöbb szolárium UV-A sugárral működik, ami nem szintetizálja a D-vitamint, figyelmeztet a doktornő.

2 éves kor alatt ne naptejezzünk - A napozás szabályai

A télen pigmenthiányossá vált bőrt csak fokozatosan szabad napoztatni, hogy a melanintermelés elinduljon, és a megfelelő védekezés kialakulhasson. A bőrhibákkal, betegség után maradt kis sebekkel, pattanásokkal szintén vigyázni kell, mert bár a nap gyulladáscsökkentő hatást is kifejt, a fokozott pigmenttermelődés foltokat okozhat. Ha egy kis színt szeretnénk, először csak öt percre feküdjünk ki a napra, a következő nap tízre, és így emeljük az adagot. Az olyan mítoszokat, mint a béta-karotin, sárgarépa, sárgabarack, alga-tabletta áldásos hatása, felejtsük el.

Naptej-tudomány

A naptejeken, napvédő krémeken feltüntetett szám a faktorszám (SPF – Sun Protection Factor), azt jelzi, hogy használatával a természetesnél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen. A számítást tovább bonyolítja, hogy hatféle bőrtípus létezik, mindegyik másként reagál az UV-sugárzásra: az 1-es csak három percet tölthet napon, a 6-os szinte bármennyit. Az európai bőrtípus általában a 2-es vagy a 3-as kategóriába tartozik. Ha egy 2-es bőrtípus 10 percig maradhat fényvédelem nélkül a napon, akkor 15-ös faktorszámú naptejjel 150 percet, vagyis két és fél órát naponta. Ennél többet akkor sem, ha újra bekeni magát.

A napvédő készítmények az UV-B sugárzás ellen védenek ennyi ideig, az UV-A sugárzás ellen csak harmadannyi ideig hatásosak. Dr. Vincze Ildikó hangsúlyozta, hogy 15-ös faktorszám alatti készítményt nem szokott javasolni, mert nem elég hatékony, a 30-as, 40-es faktorszám az átlagos bőrűeknek megfelel. Az érzékenyebbek 50-es (vagy még magasabb) faktorszámú krémeket válasszanak. A doktornő a patikákban, orvosi ajánlással forgalmazott készítményeket javasolja, ha csak mászkálunk, sétálunk a napon, olyan hidratálót használjunk, amelynek 20-25-ös faktorszámú fényvédelme van. Ne spóroljunk a napvédő krémmel, az elvárt hatást akkor fejti ki, ha a bőr minden négyzetcentiméterére 2 milligrammot kenünk, azaz jó vastagon krémezünk. Ráadásul a készítmények szavatossága is lejár, hatóanyaguk elbomlik, a tavalyi maradékkal inkább ne kísérletezzünk.

Gyerekes szabályok

- Nem győzzük eleget ismételni, hogy a gyereket ne napoztassuk! - hívja fel a figyelmet a doktornő. - Kétéves korig fényvédőt sem használunk, hanem amennyire lehet árnyékban tartjuk, testét lenge ruhával takarjuk. Ha mégis bekenjük, csak gyereknek való fényvédőt használjunk. Ezekben a készítményekben a foton energiáját nem kémiai vegyületek nyelik el, mint a felnőtteknek ajánlott készítményekben, hanem fizikai úton működnek. Cinkpaszta van bennük, mint a popsikenőcsben is, illetve titánlemezkék, amelyek visszaverik a fényt, egyáltalán nem is engedik, hogy a kicsi érzékeny bőréhez jusson.

Naptejtől, kortól és bőrtípustól függetlenül érvényes a szabály, hogy 11 és 15 óra között maradjunk árnyékban, és azokon a napokon, mikor túlzottan magas az UV-sugárzás, ne menjünk ki a napra – erről az időjárás-jelentésből szerezhetünk tudomást, vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu). Óvjuk bőrünket, mert a túlzásba vitt napsütés a bőr korai öregedéséhez vezethet, roncsolhatja a kollagénrostokat, pigmentálódást, bőrpírt, leégést, súlyos esetben pedig rákos megbetegedést is okozhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek