Táplálkozás
Furcsa, de létező kapcsolat: a „bél-agy tengely”

Furcsa, de létező kapcsolat: a „bél-agy tengely”

Elsőre furcsának tűnik, hogy egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek.

  • 2013.10.09 Gyógyító gombák - a késő laskagomba

    Élő, de főleg holt faanyagon, fahulladékon találkozhatunk a hűvösebb őszi éjszakákat követően a késő laskagombával (tudományos neve: Pleurotus ...

  • 2013.10.09 Probiotikumok ekcémára

    Az allergia megelőzésének egyik eszköze lehet, ha sikerül meghatározni a probiotikus baktériumok pontos hatását a bélrendszer mikroorganizmusaira.

  • 2013.10.09 Gyógyító gerezdek

    Már 5000 éve is ismerték és fogyasztották a fokhagymát. A népszerű mítoszban vámpírűzőként ismert növény fogyasztása számos kedvező ...

  • 2013.10.09 Inzulinrezisztenciával is lehet nassolni - De mit?

    Nassolni mindenki szeret, ezt nem is nagyon kell firtatnunk. Ám az már nagyon nem mindegy, hogy milyen nyalánkságokkal kényeztetjük magunkat, különösen ...

  • 2013.10.07 A jótékony méz

    Méz. Egyszerű, hárombetűs szó. Kinek a tea, kinek Micimackó, kinek a reggeli mézes kenyér jut eszébe róla. A méz különféle vitaminokat, illóolajat ...

  • 2013.10.04 3 millió magyar szenved laktózérzékenységben

    Annak ellenére, hogy a hivatalos források átlagosan 10-15%-ra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban ...

  • 2013.10.01 A zöldbab 7 titka

    A konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. Emellett mégis rendkívül válogatós zöldség.

  • 2013.09.29 Laktózérzékeny vagyok, mit egyek?

    Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen, vagy teljesen hiányzik ...

  • 2013.09.24 Együnk több halat!

    Az orvostudomány egyik nagy kihívása az, hogy hogyan tudjuk megelőzni a nagy halálozású krónikus megbetegedéseket. Régen ismert, hogy ezek kialakulásáért ...

  • 2013.09.24 A csokoládé 4 pozitív egészségügyi hatása

    A csokoládé nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is – derül ki a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számából.

  • 2013.09.22 Evéssel a depresszió ellen

    Helyes táplálkozással nem csak energikusabbak és egészségesebbek lehetünk, de jókedvünket is növelhetjük.

  • 2013.09.20 1 milliárd éhező a Földön

    Eldoradóban, Sao Paulo egyik legszegényebb és legmegtévesztőbb nevű favelájában néhány gyerek vidáman űzi a labdát. Bár makkegészségesnek ...

  • 2013.09.20 Mivel váltsuk ki a cukrot?

    A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! Ennek nagyjából a tizede lenne ideális. De ...

  • 2013.09.19 A társas étkezés hátrányai

    Azok a karcsú barátok, akik sokat esznek, veszélybe sodorhatják az ember féltett vonalait - írja a Journal of Consumer Research. "Az elhízás hatalmas ...

  • 2013.09.19 A gombaszezon veszélyei - Kérjünk segítséget!

    Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az ...

  • 2013.09.17 Ember vagyok, mert főzök

    Magától értetődő, hogy főtt ételt eszünk nap, mint nap - egy új tudományos elmélet szerint azonban a főzés sokkal jelentősebb állomás ...