Zelleres paradicsomlé - Vitaminkoktél
A paradicsomot én önmagában is nagyon szeretem, főleg a koktélparadicsom változatát. Sokszor reggelire, vacsorára nem is eszem mást, csak felvágottat paradicsommal. Elkészítése is nagyon sokszínű, a magyar konyha nagyon kedveli. Ha a napi vitaminszükségletünkről szeretnénk gondoskodni, akkor pedig készítsünk egy kis zellerrel ízesített paradicsomkoktélt.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 5-6 szem nagyobb érett paradicsom
- 1 zellerszár (vagy 5-6 zellerlevél)
- pici só, bors
A paradicsomot és a zellert alaposan mossuk meg, távolítsuk el a paradicsom csumáját. Vágjuk darabokra és így tegyük a gyümölcsprésbe. Ezt is kétszer préseljük, tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt ne feledkezzünk meg a hígításról (1:1 arányban vízzel) és a szokásos napi 3x2 dl fogyasztható.
Tipp! Ha valaki a mediterrán ízeket kedveli, akkor bazsalikomlevéllel is ízesítheti.
Jó tudni! A paradicsom nyersen lúgosító hatású, több vitamin is megtalálható benne. Fokozza az anyagcserét, az emésztést, antioxidáns hatású, elősegíti a daganatos betegségek megelőzését. A zeller kalciumban és káliumban is gazdag, emellett szintén sok vitamint tartalmaz. Vízhajtó hatásáról is ismert.
JOBBAN BEJÖN AZ ÉDES? PRÓBÁLD KI EZT!
Tápérték (100 g)
|
Paradicsom |
Zeller |
Energia |
18 kcal |
16 kcal |
Fehérje |
0,8 g |
0,6 g |
Zsír |
0,2 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
3,8 g |
2,9 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

