Védelmező immunrendszer

Védelmező immunrendszer

Az immunrendszerünk a szervezetünk védő mechanizmusa. Hogyan harcol ez a rendkívül összeszedett és képzett „hadsereg”? Dr. Kiss Emese belgyógyász, immunológus, reumatológus főorvos magyarázta el ezt a bonyolult működést.

Az immunrendszerünk sejtek, szövetek és szervek együttese. Legfontosabb feladata, hogy megvédje a szervezetünket a betolakodóktól, és védelmet nyújtson a különböző kórokozók – vírusok, baktériumok, gombák és paraziták – ellen. Ez a védelem bonyolult biológiai folyamatok révén valósul meg.

Velünk született immunitás

Mint szakértőnk, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Klinikai Immunológiai és Reumatológiai Osztályának vezetője mondja, a legszorosabb védelmi vonal a velünk született immunitás, amely embrionális korban alakul ki. A velünk született immunrendszer nem igényel „tanulást”, azaz egy kórokozóval akkor is képes felvenni a harcot, ha korábban még nem találkozott vele, és nem specifikus vele szemben. Többnyire olyan gyorsan és hatékonyan reagál a különféle kórokozók megjelenésére, hogy észre sem vesszük a működését.

Ezt a természetes immunrendszert különböző típusú sejtek alkotják.

  • A falósejtek (ilyenek a granulociták és a makrofágok) nem alkotnak szerveket, de az egész szervezetben megtalálhatók. Bekebelezik és lebontják az idegen anyagokat.
  • A natural killer (NK) sejtek, azaz a természetes ölősejtek a receptoraik segítségével felismerik a saját szervezetünk fertőzött vagy tumorossá vált sejtjeit, majd elpusztítják azokat.
  • A speciális fehérjék, amelyek a testnedvekben jelen lévő komplementrendszert alkotják, aktiválódásuk során a megfelelő helyre vonzzák a falósejteket, illetve egyes vírusokat és baktériumokat maguk is képesek elpusztítani.

Szerzett immunitás

Előfordul, hogy a velünk született immunitás nem elegendő. Ekkor jut szerephez a szerzett immunrendszer, amely a velünk született immunrendszerre épülve alakul ki. Olyan nyiroksejtekből (limfocitákból áll), amelyek egymilliárd különféle célpont felismerésére képes receptort tudnak előállítani. Ez olyan hatalmas szám, hogy ennyiféle kórokozóval biztosan nem találkozunk életünk során! Ám szervezetünk az állandó védelem biztosítása céljából folyamatosan fenntartja ezt a limfocitakészletet.

Védelmező immunrendszer

A szerzett immunrendszerre természetes vagy mesterséges úton tehetünk szert.

Természetesen szerzett

A természetesen szerzett immunitás alapja az, hogy egy kórokozó legyőzése során az immunrendszer megjegyzi az adott idegen anyagot, illetve az ellene felhasználható ellenanyagot. Ha ugyanaz a kórokozó ismét támadásba lendül, akkor rövid idő alatt hatékony immunválasz alakul ki. Ezért van az, hogy bizonyos gyermekbetegségeket – például a bárányhimlőt – csak egyszer kapunk meg életünkben.

Mesterségesen szerzett

A mesterségesen szerzett immunitás kialakításának eszköze a védőoltás. A védőoltás kétféle módon hathat.

A védőoltások egyik típusa azon az alapon működik, hogy az oltóanyaggal legyengített kórokozókat juttatnak a szervezetbe, és ez beindítja a védekezést, a szervezet előállítja a szükséges ellenanyagot. Miközben a kór tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel (például hőemelkedéssel) lezajlik, a szervezet megjegyzi a kórokozókat, és legközelebb már hatékonyan védekezik ellene. Ilyenek a szezonális influenza elleni védőoltások, amelyek legyengített vagy elölt vírusokat tartalmaznak.

A védőoltások másik típusa azt jelenti, hogy kész ellenanyagot juttatnak a szervezetbe. Ez a működési mechanizmusa a gyermekkori védőoltásoknak, amelyek gyakran egész életünkre szóló védelmet alakítanak ki. Ilyen például a Di-Per-Te oltás, amely a kor szerint kötelező védőoltások közé tartozik, és a tiftéria, a torokgyík, valamint a tetanusz ellen véd.

Kóros válaszok

Bizonyos esetekben az immunrendszer bonyolult és összehangolt működése kisiklik, és kórossá válik. Az is baj, ha a védekező rendszerünk túlműködik, de az is, ha alulteljesít.

Kóros túlműködés

Megesik, hogy az immunrendszer túlságosan is aktív.

Ha például megszűnik az immunrendszernek a szervezet saját anyagaival szemben kialakított toleranciája, akkor ezeket is idegennek tekinti és megtámadja. A lakosság 6-7 százalékánál ezek a folyamatok úgynevezett autoimmun betegségeket alakítanak ki. Ilyen autoimmun betegség például a reumatoid artritisz, a lupusz vagy a sclerosis multiplex.

Védelmező immunrendszer

Az allergia is egyfajta túlérzékenységi reakció, amelyben a genetikai adottságok és a környezeti tényezők mellett az immunrendszer fokozott működése is szerepet játszik. Az allergiás reakció nem más, mint a szervezet indokolatlanul heves reagálása egy olyan anyagra (például pollenre), amely az egészséges emberek számára ártalmatlan.

Van, aki étrend-kiegészítők fogyasztásával szeretné támogathatni az immunrendszer optimális működését. (Mielőtt választunk ezek közül, érdemes kikérni a háziorvosunk véleményét.) Mint szakértőnk hangsúlyozza, az is mérlegelendő, hogy vajon mindenképpen erősíteni kell-e az immunrendszert: a kóros túlműködés eseteiben ugyanis nem tanácsos „bátorítani” a meghibásodott rendszert!

Kóros alulműködés

Immunhiányos állapotról akkor beszélünk, amikor a szervezet többféle kórokozóval szemben is képtelen a védekezésre. Ez az állapot lehet veleszületett vagy szerzett. Az előbbinek genetikai okai vannak, míg az utóbbit többek között bizonyos daganatok, kemoterápiás szerek, sugárkezelés vagy vírusfertőzések okozhatják, mint amilyen például a HIV-fertőzés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek