Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

A nyarat követően gyakran nehéz újra munkába állni: bonyolultabbnak tűnnek a feladatok és nehezebb a koncentráció. Annak érdekében, hogy könnyebben vegyük az akadályokat, fontos, hogy ősszel is jusson időnk magunkra, az ellazulásra és a szórakozásra egyaránt. A rövidülő nappalok mellett ráadásul ilyenkor még nagyobb szükségünk van a közbeiktatott szünetekre. Hogyan maradjunk kipihentek és energikusak ősszel is? Többek között erről beszélgettünk az egyik legnagyobb hévízi hotel, a NaturMed Hotel Carbona szakértőivel.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

A nyár elmúltával sokak fejében a pihenés időszaka is véget ér, és szeptembertől kezdődik a karácsonyig tartó „hajtás”. De vajon feltétlenül így kell ennek lennie?

Torhosi Tünde, spa és beauty menedzser: A szeptembertől kezdődő időszak testileg-lelkileg valóban az egyik legnehezebb szakasza az évnek. Amellett, hogy ilyenkor vissza kell rázódnunk a munkába, az időjárás és a rövidülő nappalok sem sietnek a segítségünkre. Ezért különösen fontos, hogy amikor sokasodnak a teendőink, iktassunk be kisebb-nagyobb szüneteket, hogy újratölthessük az „energiacelláinkat”. Szerencsére ezt egyre többen ismerik fel, és használják ki az őszi pihenés előnyeit.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Miért lehet más ősszel a pihenés, mint máskor?

Torhosi Tünde: Ilyenkor nemcsak a testünk, hanem a lelünk is másik üzemmódra vált. Petőfi például az Ősz elején című versében írja: „órahosszat elmerengek” – ez egy remek példája annak, hogy főként csendre, merengésre vágyunk. A kicsit rohanósabb nyár után ez egy mélyebb gondolatokkal teli, töltekezős időszak. A Carbonában jól tudjuk ezt, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hozzánk érkezőket egy más világba vonjuk. Római korok hangulatát idéző termálfürdőnk, szaunáink nagyszerű színhelyei lehetnek a felhőtlen pihenésnek, merengésnek. De részt vehetünk csoportos relaxáción is, ahol elsajátíthatjuk az ellazulás alapjait, melyet a későbbiekben már saját magunk is el tudunk végezni. Ezáltal bármikor alkalmazhatjuk ezt a technikát, amikor a helyzet úgy kívánja. Utána pedig újult erővel vághatunk neki ismét a hétköznapoknak.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Ősszel még nehezebb magunkat rávenni a mozgásra, pedig azt is érdemes a programok közé iktatni. Vannak ezzel kapcsolatban hatékony módszerek?

Nemes Viktória gyógytornász: Azért is különösen fontos a mozgás ebben az évszakban, mert egyre többet ülünk, kevesebb a kinti aktivitás. Érdemes ilyenkor kihasználni a kirándulóidőt, és megcsodálni az aludni készülő természet szépségeit. Szerencsére a Carbona környéke kiválóan alkalmas rövidebb vagy hosszabb séták, akár gyalogtúrák szervezésére. Ráadásul ez a szüret időszaka is, ami különleges gasztronómiai és kulturális programlehetőségeket kínál, ezek is csábíthatnak a kimozdulásra.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Szeptembertől egyre kevesebb lehetőségünk van friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Mire figyeljünk az egészséges étkezés során?

Horváthné Fejes Lívia dietetikus: Fokozottabban figyeljünk a vitamin- és ásványi anyagok pótlására. Fogyasszunk a szezonnak megfelelő zöldséget, például tököt, spenótot vagy káposztát és idénygyümölcsöt; például almát, szőlőt, körtét és szilvát. Próbáljunk meg minél változatosabban étkezni. A reggeliről se feledkezzünk meg, hiszen a koncentrációhoz elengedhetetlen a szénhidrát. Kerüljük a nehéz ételeket, igyunk sok frissen facsart gyümölcslét és ha tehetjük, cseréljük le a kávét gyógyteákra.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

A Carbona nemcsak nagyszerű adottságairól és vendégszeretetéről, hanem egészségprogramjairól is híres. Mire érdemes figyelni ősszel?

Dr. Major Zoltán főorvos: Kihasználhatjuk ezt az időszakot arra, hogy képet kapjunk a testünk állapotáról. A nyár elteltével, még a hideg beköszönte előtt olyan visszajelzéseket kaphatunk, amelyek alapján finomhangolással, kisebb-nagyobb életmódbeli változtatással már rövid idő alatt csodákat érhetünk el, és nem kell majd év végén újabb fogadalmakat tennünk például a testsúlyunkat illetően. A Carbonában többféle állapotfelmérést is kínálunk, amelyekről szakorvosokkal lehet konzultálni. A testösszetétel-mérő készülék eredményei alapján például mozgásprogrammal és táplálkozási tanácsokkal látjuk el a hozzánk érkező vendégeket.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

A szellemi munkát végzőknél különösen a hátfájás gyakori probléma ilyenkor...

Dr. Major Zoltán: Igen, nagyon sokan panaszkodnak hátfájdalmakra ősszel. Az ülőmunka vagy a helytelen testtartás következtében kialakuló hát és gerincproblémák, amelyek gyakran a nyakba és vállba kisugárzó fájdalmat is okoznak, különösen gyakoriak. Szerencsére a kezelésükre van egy speciális készülékünk, amely csigolyáról csigolyára haladva kezeli a problémát. A Carbonában eltöltött idő alatt tapasztalataink szerint már érezhető javulás érhető el azoknál, akik ilyen fájdalmakkal érkeznek. A hátfájás mellett a nyak-, fej- és derékfájás is kezelhető a készülékkel.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Ha jól tudom, a Carbonában az egészségünk mellett a szépségünkre is külön figyelmet fordítanak...

Torhosi Tünde: Valóban így van, beauty részlegünk nemzetközi hírű, sokan kifejezetten ezek miatt a kezelések miatt érkeznek hozzánk. És ha már az őszről beszéltünk: a nyarat követően az erős napfénynek kitett bőr számára különösen fontosak ezek az üdítő és gyógyító arcápoló kezelések, amelyeket a legszigorúbb bio kritériumoknak megfelelő kozmetikumokkal végzünk. A hozzánk érkezők pozitív visszajelzései mellett az is öröm volt számunkra, hogy a magyar fejlesztésű mySPIRIT skincare biokozmetikumok első helyezést értek el a wellness-Oscarként is emlegetett European Health & Spa Awardson. Ezekkel a különleges biokozmetikumokkal végzett kezelések, valamint az egész Carbona-élmény megtapasztalása alatt érezhetjük, hogy „A csend nem csupán a természet hangja, hanem az ember legbelső szükséglete”, ahogyan az ókori görög filozófus, Tatiosz megfogalmazta.

Varázslatos őszi pihenés a hévízi Carbonában

Sokszínű ősz a Carbonában – Kedvében járunk ajánlatainkkal

A színes ősz sokféle lehetőséget rejt magában. Akár 2, akár 4 vagy ennél több éjszakára érkezik hozzánk, biztosan megtalálja az Önnek legkedvesebbet őszi ajánlataink között válogatva. A nyugalomra vágyókat sütizős, kávézós programokkal és szabadon választható kényeztető kezelésekkel várjuk, míg az ízek szerelmeseinek gyertyafényes gourmet vacsorával kedveskedünk. Ha pedig egészségére szeretne több időt szánni, akkor válassza a tradicionális hévízi gyógykúrát, ahol szakorvosok állítják össze Önnek a személyre szabott kúraprogramot.

www.carbona.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek