Valóban felmelegít a forralt bor?

Valóban felmelegít a forralt bor?

Lassan érkezik a forralt bor időszaka, a karácsonyi vásárok, amikor egy-egy pohárkával próbáljuk felmelegíteni magunkat. Utánajártunk, van-e egyáltalán értelme.

A téli vásárokból ritkán térünk haza úgy, hogy ne innánk meg egy pohárka forralt bort. Ha másért nem, hát azért, mert felmelegszünk tőle. Ezt érezzük legalábbis, pedig az orvosok szerint ennek semmi tudományos alapja nincs.

Valóban felmelegít a forralt bor?

Az alkohol szubjektív melegségérzetet okoz. Az alkoholtól kitágulnak a vérerek, emiatt több vér áramlik a kezekbe, az arcba, ezért különösen kellemes ez az érzés a hidegben. A kezdeti melegség után azonban az alkohol miatt lehűl a test, mert amint a szervezet úgy érzi, túl sok meleg távozik, a testhőmérséklet kissé csökkenni kezd. Ez egészen addig úgy marad, amíg a vérben alkohol van.

Ez természetesen azoknál, akik hamarosan bemennek a meleg lakásba, nem jelent problémát, főként a hajléktalan embereket érinti, esetükben egy téli, szabadban töltött éjszaka halálos is lehet.

Ha nem szeretnénk kitenni magunkat ennek a csalóka melegségérzetnek, inkább igyunk meleg teát, attól ugyanúgy felmelegszik kezünk, arcunk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek