Te is elhitted? Tévhitek az immunerősítésről

Te is elhitted? Tévhitek az immunerősítésről

Az immunerősítés és úgy általában véve az immunrendszer karbantartása jó ideje kardinális kérdés már, és az év ezen szakában, amikor kezd előtérbe kerülni a megfázás, influenza és hasonló megbetegedések, különösen fontossá válik.

Neki is látunk íziben és erősítjük minden eszközzel, hogy sikerrel vissza tudjuk verni a bacik rohamát. Sokszor azonban nem megfelelő eszközökkel fogunk neki, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy rengeteg tévhit él ezzel kapcsolatban. Lássuk a négy legelterjedtebbet!

A C-vitamin távol tartja a megfázást

Olyannyira elterjedt ez a tévhit, hogy szinte gépiesen nyúlunk a C-vitamin után, ha úgy érezzük, kerülget valami kór, de sokan már megelőzésként is nagydózisú C-vitamint szednek. A helyzet azonban az, hogy semmilyen klinikai vizsgálat nem támasztja alá, hogy ez a vitamin szerepet játszana a megelőzésben. Mindössze annyit sikerült bizonyítani, hogy 200 mg-ot meghaladó adagban fogyasztva valamelyest lerövidíti a betegség időtartamát. A szakértők azonban azt tanácsolják, hogy inkább természetes forrásból vegyünk magunkhoz C-vitamint, és ne pirulákat kapkodjunk be. Ha mégis a patikaszerekhez folyamodunk, akkor is figyeljünk arra, hogy naponta 2000 mg-nál többet semmiképp ne vigyünk be a szervezetünkbe.

Te is elhitted? Tévhitek az immunerősítésről

A Journal of Infectious Diseases szaklapban megjelent egyik kutatás szerint a cink tartalmú kiegészítő is lerövidítheti a betegség időtartamát, így ezzel is érdemes próbálkozni. A kutatás során a résztvevők 2-3 óránként 13,3 mg-ot szedtek ebből a kiegészítőből. Szépen gyógyultak, ugyanis a cink a szájban és a garatban lévő receptorokhoz kötődve gátolja a nátha vírusok kötődését és terjedését. Itt is van azonban némi hátulütő: az így beszedett dózis igencsak meghaladja a naponta ajánlott 40 mg-ot, és ez a mennyiség csak 3-5 napig biztonságos. Semmiképp sem szabad ennél tovább folytatni a kúrát.

A méz gyógyítja az allergiát

Az elmélet a következő: A méhek pontosan azokról a növényekről gyűjtik be a virágport, amelyek az allergiát okozzák, ezért ha naponta fogyasztunk egy kis mennyiséget a helyi mézből, vagyis ezekből a pollenekből, erősítjük az immunrendszerünket, és visszaszoríthatjuk az allergiát. Valójában azonban az allergiát okozó pollenek a levegőben szállva terjednek, míg a méhek által gyűjtött virágpor túl nehéz ahhoz, hogy a levegőben szállhasson. Éppen ezért ezekből csak nagyon kevés kerül a mézbe. Ráadásul nincs olyan klinikai vizsgálat, amely azt bizonyítaná, hogy a méz enyhíti az allergiás tüneteket.

Ha allergia ellen nem is vethető be, nem kell lemondani a mézről, hiszen számos áldásos hatása van, például csillapítja a köhögést. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói a mézet és a legtöbb köhögéscsillapító gyógyszerben használt dextrometorfánt hasonlították össze, és kimutatták, hogy a méz hatékonyabb. Mivel a köhögési központ és az édességet érzékelő központ egymás mellett helyezkedik el az agyban, az édes érzékelése befolyásolhatja a köhögést – állítja a kutatást vezető Ian M. Paul. Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy egy éven aluli csecsemőknek nem szabad mézet adni, ugyanis az olyan baktériumspórákat tartalmazhat, amelyekkel a csecsemő fejletlen immunrendszere nem tud megbirkózni.

A tejtermékek súlyosbítják a náthát

Néhányan megfázáskor azért kerülik a tejtermékeket, mert azt gondolják, hogy ettől még jobban bedugul az orruk. Ezt azonban semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá. Egy kísérletben, melynek során a szója alapú tej és a tehéntej hatását hasonlították össze, az alanyok a nyákképződés azonos változásáról számoltak be mindkét folyadék fogyasztását követően. Nyugodtan megihatunk hát egy pohár tejet, már csak azért is, mert a benne található D-vitamin valóban erősíti az immunrendszert. Ne feledkezzünk meg azonban a joghurtról sem: olyan jótékony probiotikumokat tartalmaz, amelyek szintén segítik az immunrendszert a bacik elleni harcban.

A vitaminokkal dúsított italok megakadályozzák a betegségeket

Sokan literszámra szürcsölik a vitaminokkal dúsított italokat abban a reményben, hogy így elkerülhetik a megfázást. A helyzet azonban az, hogy legfeljebb a placebo hatásra számíthatnak.  A legtöbb reklámszöveghez hasonlóan ezeknek az üdítőitaloknak a címkéje is rendelkezik némi igazságtartalommal: az A-, C- és E-vitaminok, valamint a cink és a szelén valóban szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kulcsszó azonban a hiány: az emberek többsége ugyanis a normál étrendjéből is beviszi a szervezetébe a szükséges mennyiséget ezekből a tápanyagokból, nincs szükség tehát pótlásra. Ez esetben pedig nem igaz, hogy minél több, annál jobb. Túlzott mennyiségben fogyasztva számos tápanyag akár káros is lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek