Szív a mama, fúj a baba - Az orrfújás technikája

Szív a mama, fúj a baba - Az orrfújás technikája

A közösségben töltött hetek és a hűvös, nyirkos idő megteszi a hatását: nincs olyan gyerek, akinek az őszi-téli időszakban néhányszor ne folyna az orra. Dr. Rente Judit gyermekorvos szerint az első tüsszentéstől még nem kell kétségbe esni, mégis jó, ha tudjuk, mire utal a zöldes orrváladék, illetve hogy mit kezdjünk az orrszívó-porszívóval.

Hasznos orrváladék

Az orrban keletkező váladéktól nem kell tartani, hiszen akkor is termelődik belőle kb. egy liter, mikor a gyermek egészséges - mi több, fontos funkciókat lát el. Az orrnyálkahártyát védi a kiszáradástól, felmelegíti az orrba kerülő levegőt, szűrője lehet a fertőzéssel támadó kórokozóknak. Normális körülmények között azért nem tapasztaljukjelenlétét , mert kilégzés közben elpárolog, illetve lefolyik a garaton. Ha nő a mennyisége vagy változik az állaga, feltehetőleg valamilyen irritáció áll a háttérben. Ez allergiaszezonban lehet pollen, az őszi-téli időszakban azonban leginkább vírus vagy baktérium. Ha az orrváladék átlátszó, vízszerű – ezt nevezzük szerózusnak – gyanakodhatunk vírusos eredetű felső légúti megbetegedésre, de ha egyéb panasz (láz, torokfájás, izomfájdalom, rossz közérzet) nem társul a tünethez, nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Ilyen az őszi-téli időszakban akár négyszer-ötször is előfordulhat. Ha azonban a gyermek állapota néhány napon belül nem javul, érdemes felkeresni a háziorvost.

Sárga, zöld, barna

Két-három nap után a vízszerű orrfolyás általában zöldessé, sárgássá válik, sűrűbb lesz – ez a mukopurulens váladék. Ilyenkor már nem csupán az orrnyálkahártya gyulladását, de az arc- és homloküreget is figyelni kell, valószínűleg bakteriális felülfertőződést kell kezelni. A váladék színét nem maguk a baktériumok okozzák, hanem az immunrendszer védekező fehérvérsejtjei, ezek enzimjei zöldes színűek. Esetenként előfordul, hogy vér keveredik a gennyes váladékba, ez nem csak piros, de barnás is lehet. Bár a jelenség elég ijesztő, a legtöbb esetben nem okoz gondot, csupán apró orrnyálkahártya-sérülésről van szó. Az amúgy is érzékeny felület a gyakori fújás, dörzsölés, esetleg túrás miatt könnyebben vérzik, ha azonban ez gyakran ismétlődik, fontos orvoshoz (fül-orr-gégész) fordulni.

Szív a mama, fúj a baba - Az orrfújás technikája

Az orrfújás technikája

Nagyon lényeges, hogy a zöldes-sárgás váladéktól mielőbb megszabaduljunk, hiszen az eldugult, nem szellőző orr miatt az arc- és homloküregbe sem jut levegő, lecsökken bennük a nyomás. Ez olyan érzés, mintha az egész fej tele lenne váladékkal, komoly fejfájást is okozhat, illetve a kórokozók könnyebben okozzanak gyulladást a melléküregekben. A gyereket meg kell tanítani a helyes orrfújásra, hároméves kor körül már valamelyest ki tudják fújni az orrukat, de csak öt-hatéves korukra sajátítják el tökéletesen a technikát. Ehhez érdemes kissé előrehajtani a fejet, egyszerre csak az egyik orrlyukat kell befogni, a másikat kifújni, majd fordítva. Ne egy nagyot „trombitáljon” a kicsi, inkább többször kisebbet, így ürül ki a legtöbb váladék. Ha nem mozdul, fiziológiás sóoldatot érdemes befújni az orrjáratba, ez fellazítja a váladékot, amit ezután már könnyebb kifújni.

Az a csodálatos orrszívó!

Öt-hat éves korig azonban nagyon fontos, hogy segítsünk a kicsinek, erre a célra a tökéletes eszköz az orrszívó-porszívó. Bár egyéb vákuummal működő termékek is kaphatóak a piacon, a tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a porszívóra kötött kis eszköz elég hatékony, használatával sok komoly betegségtől – és felesleges gyógyszerszedéstől – megkímélhetjük a gyermeket. Az orrszívó-porszívó ijesztő lehet a legkisebbek számára, hiszen nagyon hangos, ráadásul közel is kell menni hozzá. A szülők attól tartanak, hogy kárt okoznak gyermekükben, de ez az eszköz maga szabályozza a porszívó teljesítményét, így nem károsíthatja a koponyaüreget, semmi hatása nincs az agyvelőre. A legrosszabb esetben a nyálkahártyát sértheti meg, ekkor véres váladék kerülhet a tartályába – ebben az esetben érdemes szüneteltetni az orrszívást. A két orrlyukat felváltva, akár többször egymás után kell kiszívni, hogy a szabad orrlyukon a kicsi mindig kapjon levegőt. Naponta háromszor nyugodtan lehet használni, de ha fokozott a váladéktermelés, ennél többször is lehet. Ha a gyermek elég nagy már, akár magának is elintézheti az orrszívást, de addig – akár szelíd erőszakkal – a szülőnek kell segíteni.

Óvatosan az orrspray-vel!

Gyermekeknél különösen fontos, hogy csak olyan orrspray-t vagy orrcseppet használjunk, ami életkoruknak megfelel, nehogy károsítsuk az amúgy is érzékennyé vált nyálkahártyát. A fiziológiás sóoldattal bármikor kimoshatjuk az orrot, fellazíthatjuk a váladékot. Patikában spray formájában kapható, de 2 dl vízben feloldott 1 mokkáskanálnyi tengeri sóval sokkal jobban járunk, a gyógyszertárban pedig vásárolhatunk üveget hozzá.

A gyógyhatású orrspray-ben valamilyen gyulladáscsökkentő vagy nyálkahártya-nyugtató hatóanyag van, ezek az erek összehúzásával hatnak, óvatosan kell bánni velük. Ha a felülfertőződés miatt már sárgás-zöldes az orrváladék, esetleg egyéb tünetek is jelentkeznek, az orvosnak kell gyógyszert (nyákoldó, köptető, antibiotikum) felírni.

Milyen orrszívót vásároljak?

Kézi ballonos orrszívó

A ballon összenyomásával érhető el a szívó hatás, meglehetősen gyenge.

700-800 forint

 

Szájjal szívható orrszívó

A szülő szívással fejti ki a hatást, az orrváladék egy tartályba kerül, nem érintkezik a szülő szájával. Utazáshoz praktikus.

2000-3000 forint

Elemes orrszívó

Gombnyomásra indul be a szívó hatás, amely viszonylag gyenge. Utazáshoz hasznos.

Kb. 10 ezer forint

Orrszívó-porszívó

Porszívó csövéhez csatlakoztatható eszköz, műanyag és üveg változata létezik. Veszélytelen, nagyon hatékony. Kapható hozzá tisztítókefe is. (Pisze, Csöpi, Arianna)

1500-2000 forint

Vizes orrszívó

Csapra szerelhető üvegből készült eszköz, a szívó hatást a folyóvíz által keltett légáramlás váltja ki. Hatékony.

3000-4000 forint

Design orrszívó

Két magyar apuka találmánya a modern technológiával működő Nosiboo, amelyhez nem kell porszívó, önálló működésre képes.

közel 40 ezer forint

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek