Hirdetés
Számoljon le a körömgombával!

Számoljon le a körömgombával!

A köröm gombás fertőzése túlzottan ismert betegségnek számít, a lábujj körmei elszíneződnek, lemezesen töredeznek, megvastagszanak és deformálódnak. Sajnos a probléma nem oldódik meg önmagától, ahogy nő a köröm, úgy fertőződik meg újra és újra, kezelni szükséges.

A körömgombásodás főként a felnőtteket érinti, az életkor előrehaladtával előfordulása egyre gyakoribb, bár a fertőzés gyermekeket is érinthet. A férfiaknál valamivel többször fordul elő, és bizonyos betegségek, például a diabétesz is befolyásolhatja kialakulását. Ahazai lakosság 54 százaléka érintett valamilyen gombás fertőzésben.

A gombás köröm...

  • sárgás (barna) vagy fehér színűvé válik
  • megvastagszik
  • barázdálttá válik
  • a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el

Türelemmel a gyógyulásért

A körömgomba makacs fertőzés, kitartó kezelést, türelmet igényel, a helyesen megválasztott kezelési módot nem szabad idő előtt abbahagyni. A kezelést mielőbb el kell kezdeni, hogy a betegség ne terjedjen tovább. Ha a fertőzés már a körömágyra is kiterjed, jóval erőteljesebb kezelésre lehet szükség, igaz, a körömgombás megbetegedések nagy része nem ennyire súlyos.

Számoljon le a körömgombával!

Érdemes olyan készítményt választani, amelynek hatóanyagai a köröm belsejében is kifejtik hatásukat, és stabilizálják a köröm szerkezetét. A köröm felületén képzett filmbevonatnak köszönhetően elkerülhetők a későbbi visszafertőződések és az átfertőződés is. A kezelésnek legalább tíz napig kell tartania, de a teljes gyógyulás függ az aktuális állapottól, akár hosszabb ideig is eltarthat. Ha recept nélkül vásárolt készítménnyel nem érhető el néhány hét alatt javulás, bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki meghatározza a megfelelő terápiát.

Nagyobb a valószínűsége a körömgombásodásnak, ha…

  • elmúlt 60 éves
  • cukorbeteg vagy immunrendszere legyengült
  • körömsérülése vagy benőtt körme van
  • olyan cipőt hord, amelyben izzad a lába
  • gyakran tartózkodik meleg, párás helyen (zuhanyzók, szaunák stb.)

Hogyan előzhető meg?

Ha sikerült megszabadulni a körömgombától, érdemes betartani néhány higiénés szabályt, nehogy újból kialakuljon a fertőzés. Lefekvés előtt mossa meg és szárítsa meg alaposan a lábát, a lábujjak között is törölje egészen szárazra. Ha kicsit viszket a bőre, ha a megszokott tüneteket tapasztalja, tisztálkodás után használjon gombaellenes kenőcsöt, készítményt. Viseljen kényelmes lábbelit, amelybe nem izzad be a lába. Hordjon pamut zoknit, ha beleizzadt, cserélje ki. Ne adja kölcsön senkinek kisollóját, törülközőjét, a legjobb, ha minden családtagnak sajátja van. Nyilvános öltözőben, zuhanyzóban mindig viseljen papucsot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend