Sütőtök krémleves - Egészségséfünk receptje
Eljött a sütőtök szezonja! Amikor meglátom, mindig eszembe jut gyermekkorom, amikor még csak sütve fogyasztottuk. Egy fajta sütőtököt lehetett csak kapni, ha szerencsénk volt, akkor finom, édeset sikerült választani. Ma már sokkal nagyobb a választék, felhasználása is sokszínűbb lett, sőt ma már sütőtök fesztiválokat is szerveznek. Most nézzünk egy alapételt, a krémlevest.
Elkészítési idő: Kb. 45 perc
Hozzávalók:
- kb. fél kg tisztított, kockára vágott sütőtök
- 2 nagyobb fej burgonya tisztítva, kockára vágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 dl húsleves alap lé
- 2 dl főzőtejszín
- tej igény szerint
- só, bors
- kevés olaj
- tökmagolaj
- tisztított tökmag
Egy lábosba kevés olíva olajat öntünk, az hagymát megdinszteljük. Rádobjuk a kockázott sütőtököt és burgonyát, keverés közben kicsit megpirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ezután botturmixszal pépesítjük, felöntjük tejszínnel. Ha túl sűrű, akkor még tejet öntünk hozzá. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a levest a pirított tökmaggal, és szépen meglocsoljuk kevés tökmagolajjal.
Tipp! Tökmag helyett tálalhatjuk pirított baconnal vagy parmezán chipsszel.
Jó tudni! A tökmagolaj nagyon egészséges, salátákhoz is használhatjuk, finom, különleges ízt ad nekik.
Tápérték: (100 g)
|
Sütőtök |
Burgonya |
Főzőtejszín 10 %-os |
Tökmagolaj |
Energia |
45 kcal |
69 kcal |
120 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
1,0 g |
1,6 g |
3,2 g |
0,0 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
10 g |
100 g |
Szénhidrát |
15,7 g |
4,3 g |
0,0 g |