Sütőtök krémleves - Egészségséfünk receptje

Sütőtök krémleves - Egészségséfünk receptje

Eljött a sütőtök szezonja! Amikor meglátom, mindig eszembe jut gyermekkorom, amikor még csak sütve fogyasztottuk. Egy fajta sütőtököt lehetett csak kapni, ha szerencsénk volt, akkor finom, édeset sikerült választani. Ma már sokkal nagyobb a választék, felhasználása is sokszínűbb lett, sőt ma már sütőtök fesztiválokat is szerveznek. Most nézzünk egy alapételt, a krémlevest.

Elkészítési idő: Kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • kb. fél kg tisztított, kockára vágott sütőtök
  • 2 nagyobb fej burgonya tisztítva, kockára vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 dl húsleves alap lé
  • 2 dl főzőtejszín
  • tej igény szerint
  • só, bors
  • kevés olaj
  • tökmagolaj
  • tisztított tökmag

Sütőtök krémleves - Egészségséfünk receptje

Egy lábosba kevés olíva olajat öntünk, az hagymát megdinszteljük. Rádobjuk a kockázott sütőtököt és burgonyát, keverés közben kicsit megpirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ezután botturmixszal pépesítjük, felöntjük tejszínnel. Ha túl sűrű, akkor még tejet öntünk hozzá. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a levest a pirított tökmaggal, és szépen meglocsoljuk kevés tökmagolajjal.

Tipp! Tökmag helyett tálalhatjuk pirított baconnal vagy parmezán chipsszel.

Jó tudni! A tökmagolaj nagyon egészséges, salátákhoz is használhatjuk, finom, különleges ízt ad nekik.

Tápérték: (100 g)

 

Sütőtök

Burgonya

Főzőtejszín 10 %-os

Tökmagolaj

Energia

45 kcal

69 kcal

120 kcal

902 kcal

Fehérje

1,0 g

1,6 g

3,2 g

0,0 g

Zsír

0,1 g

0,1 g

10 g

100 g

Szénhidrát

11,6 g

15,7 g

4,3 g

0,0 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek