Sárgadinnye befőtt - Egészségséfünk receptje

Sárgadinnye befőtt - Egészségséfünk receptje

Gondolom, mindenki szeretné üvegbe zárni a nyár ízeit. Bármilyen meglepő, de ezt a sárgadinnyével is megtehetjük. Egy nagyon egyszerű befőzési módszerrel tartósíthatjuk a sárgadinnyét, amit aztán télen elővehetünk, önmagába ehetjük, vagy mártásokat, ragukat készíthetünk belőle.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • sárgadinnye (ne legyen túlérett)
  • kilónként 15 dkg befőző cukor
  • kilónként ½ l víz
  • kilónként ¼ kávéskanál szalicil
  • üvegenként 2 mentalevél

Sárgadinnye befőtt - Egészségséfünk receptje

A dinnyét vágjuk félbe és kaparjuk ki a belsejét. Hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Mérjük meg, és a többi hozzávalót kilónként számítsuk ki. Öblítsük le a dinnyét. A cukorból, vízből főzzünk szirupot. Amikor forr, dobjuk bele a dinnyét, egyet forraljunk rajta, majd rakjuk üvegekbe. Az üveg aljára tegyünk 2 mentalevelet. Tegyünk rá fóliát és száraz dunsztba hagyjuk 1-2 napig hűlni.

Tipp! Ízesíthetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel is a dinnyét. Ezeket is az üveg aljába kell tenni. Ha van hozzá eszközünk, ne kockákra vágjuk, hanem kis gömböket kanalazzunk a dinnyéből.

Jó tudni! Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot is. Nagyon fontos, hogy csak tökéletesen tiszta üvegeket, edényeket használjunk a befőzéshez, mert megromolhat, ha csak egy pici kosz is kerül bele.

Itt a befőzés ideje! Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

 

Sárgadinnye

Kristálycukor

Nyírfacukor

Energia

34 kcal

390 kcal

240 kcal

Fehérje

0,8 g

0 g

0 g

Zsír

0,1 g

0 g

0 g

Szénhidrát

8,1 g

99,9 g

100 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek