Őszi szépségápolási tanácsok

Őszi szépségápolási tanácsok

A nyaralás örömei közepette nem nézünk percenként az óránkra, hogy vajon még mennyi időt tölthetünk a napon, de a vízben megmártózva sem gondolunk rögtön arra, hogy a víztől összetapadó, napszítta hajunkra este milyen pakolást tegyünk.

A nyáron elkövetett kisebb-nagyobb figyelmetlenségeink ősszel, a tükör előtt állva azonban visszaköszönnek. Bármennyire furcsa, bőrünk mellett hajunk is árulkodik a "mulasztásokról".

Az évszakváltás hajápolási teendőiről

A nyaralás alatt a nap intenzív hatása, a sós tenger vagy akár a strandok klóros vize is károsodásokat okozhat a hajban. Töredezetté, szárazzá, fénytelenné teheti azt. A haj elveszti vitalitását és rugalmatlanná válik. Ma már rendkívül hatásos hajkozmetikumok kaphatók az üzletekben. Igyekezzünk olyan hajápoló készítményeket vásárolni, amelyek 100%-ban tartalmaznak növényi vagy állati hatóanyagokat. Elsősorban olyan hidratáló és vitalizáló sampont válasszunk, amely pl. tartalmaz kukorica kivonatot, limnanthes alba olajat vagy kitozánt. A kukorica kivonat és a limnanthes alba olajok felfrissítik, védik és selymessé teszik a hajat, míg a kitonáznak, a rákfélék ollójából nyert anyagnak a keratin építésében van szerepe. Hajmosás után olyan balzsamokat, pakolásokat használjunk, amelyek revitalizáló hatásúak és a bennük lévő fontos hatóanyagok pl. a növényi protein, cukorszármazékok, kukoricacsíra, alga kivonat, rizsolaj, E- vitamin segítségével ápolják és védik a hajat. Ezek a nélkülözhetetlen hatóanyagok néhány perc alatt szívódnak fel a hajban és fejtik ki jótékony hatásukat. A frizura elkészítése előtt a még nedves hajra érdemes szárítást könnyítő fixálót tenni, amely amellett, hogy selymes fényt ad a hajnak óvja is a forró hajszárítótól és könnyen fésülhetővé is teszi.

A hideg, szeles, esős idő beálltával érdemes betartani azt az aranyszabályt, hogy hajmosás után vizes hajjal egyáltalán ne, de hajszárítás után is csak egy bizonyos idő elteltével, lehűlt fejjel menjünk ki a szabadba. A fejbőr ugyanis könnyen megfázhat, és érzékennyé válhat a gombás és bakteriális fertőzésekre, ami korpásodáshoz vezethet. A szabadság utáni őszi munkakezdés, iskolakezdés egyeseknél komoly pszichés megterheléssel jár. Ennek a stresszes állapotnak kísérő tünetei lehetnek a hajhullás, zsírosodás de a pikkelysömör kiújulása is. Ezekkel a problémákkal azonban érdemes szakemberhez fordulni.

Bőrápolási tanácsok

Nemcsak hajunkat, bőrünket is az évszaknak, az adott időjárási viszonyoknak megfelelően kell ápolnunk. Ősszel elsősorban a bőrtípusunknak megfelelő, magas tápanyag-tartalmú hidratáló krémeket használjunk. Nagyon fontos még a vízhiányos arcbőr ápolása, a vízhiány pótlása is. Őszi szépségápolási tanácsokRánctalanító és vízhiánypótló hatása van az iontoforézises kezelésnek, amely a bőr mélyebb rétegeibe juttat be olyan fontos hatóanyagokat, mint a kollagén, az elasztin, vagy a vízben oldódó vitaminok. A száraz, zsírhiányos bőrre jótékony hatással van az ultrahangos kozmetikai kezelés. Ezzel az eljárással olyan nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat lehet a bőrbe juttatni, mint az A és az E vitamin. Az E- vitamin kiválóan konzerválja a bőrt, ugyanakkor antioxidáns, a krémekben lévő olajokat tartósítja. Az A vitaminnak pedig hámképző hatása van. Ősszel a legtöbb kozmetológiai problémát a napsugárzás hatására kialakuló pigmentációk okozzák. A bőrön megjelenő szeplőket, májfoltokat, pigmentfoltokat  hámlasztó és halványító kúrákkal hatékonyan lehet kezelni. A kezeléshez alfahidroxisavakat, általában gyümölcssavakat, glikolsavat használnak, melynek hatására fényérzékennyé válik a bőr, ezért a kúrát késő ősszel érdemes elkezdeni.Az erős napfény, szolárium ugyanis a már meglévő pigmentzavarokat fokozhatja. A hámlasztó kúrának fiatalító hatása is van, eltünteti az apró ráncokat, szarkalábakat.

Télen fokozottabban kell védenünk bőrünket az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen a nagy hideg, de a fűtött lakások száraz levegője is okozhat bőrproblémákat. Nappalra zsírosabb krémet használjunk, amely vékony védőréteget képez a bőrön, míg éjszaka inkább olyan könnyen felszívódó krémekkel ápoljuk bőrünket, amelyek nem akadályozzák a megfelelő bőrlégzést. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, a vitaminhiány ugyanis számos bőrelváltozást okozhat. Ennek elkerülése érdekében bőrünket vitamin pakolásokkal is kényeztethetjük. Tápláló C- vitaminos pakolás a paprika-pakolás. A paprikát reszeljük le, a lereszelt zöldséget keverjük össze talcummal(a patikában kapható). A pépes pakolást helyezzük fel a megtisztított arcbőrre. 20 perc eltelte után pedig langyos vízzel öblítsük le.