Hirdetés
Nyáron romolhat a visszerek állapota

Nyáron romolhat a visszerek állapota

A nyár a visszeresek rettegett évszaka, amikor nem lehet rejtegetni a lábakat, nem lehet hosszú nadrág alá dugni a csúnya, duzzadt, foltos bőrt, ami ráadásul kellemetlen panaszokat okoz a melegben.

A visszér-betegek tapasztalatból tudják már, hogy a nyár nem az ő évszakuk. A legtöbben félve várják a meleg hónapokat, hiszen ekkor erősebbek a panaszok, bár soha nem szűnnek teljesen, ilyenkor valóságos kínokat okoznak.

Nyáron romolhat a visszerek állapota

Különösen veszélyeztetettek azok, akik ülőmunkát vagy hosszú ideig állómunkát végeznek, viszonylag keveset mozognak, esetleg szültek már egy-két gyermeket, kissé túlsúlyosak, és a családban előfordult már ilyen betegség. A szakértők szerint a tavaszi-nyári időszakban az emberek többsége többet foglalkozik a visszerekkel, gyakrabban fordulnak orvoshoz, főként a hölgyeket zavarja, hiszen nem tudnak csinosan öltözködni, rövidebb szoknyát hordani. A látványosan kidagadó ereket még sötét harisnyákkal sem tudják eltitkolni, ráadásul a melegben kellemetlen viselet is lenne.

Mivel csökkenthetjük a tüneteket?

  • A gyulladt, fájdalmas érszakaszra kenjünk gyulladáscsökkentő, visszerekre ható krémet.
  • Fáslizzuk be a fájó lábat a lábujjak tövétől térdig vagy combközépig.
  • A beteg területet jegelhetjük is a fáslin keresztül naponta többször, 10-15 percig.
  • Visszeres panaszokkal küzdőként ne lógassuk a lábunkat, fekvő helyzetben polcoljuk fel, ülve pedig tegyük fel egy székre!
  • Maximum 5 cm magas sarkú cipőt viseljünk, a tűsarkúkat felejtsük el.
  • A nyári nagy melegben is javasolt a kompressziós harisnya vagy legalábbis zokni viselése.
  • a fürdőkben pedig el kell kerülni a forró vizes medencéket és a szaunákat, inkább hideg-meleg vizes zuhannyal enyhítsünk a panaszokon.

Az életkor előrehaladtával egyre jobban figyeljünk oda, hiszen a betegség előfordulása folyamatosan nő: a harmincasok 20 százaléka, az ötvenesek 47 százaléka, a hatvan év felettiek 59 százaléka szenved visszérproblémáktól. Az idősebb korosztályra jellemző magasabb előfordulás nem csupán a korral járó következmény, hanem a fiatalkorban elhanyagolt tünetek későbbi formái.

Olvasson még többet a visszerekről a Patika Tükör júliusi számában. Kérje a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend