Napokig élhetnénk a gyógyító szőlőn

Napokig élhetnénk a gyógyító szőlőn

A szőlőnek olyan ideális a vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-kombinációja, hogy akár napokon át is képes fedezni a napi tápanyag-szükségletünket.

A benne található magnézium segíti az izom és a szív, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működését, de a csontok épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Több összetevőjének – többek között magas B-, B12-, C-, K-vitamin-, valamint karotin-, kálium-, szelén-, biotin- és folsavtartalmának – köszönhetően fontos vértisztító, vérképző, segíti a szervezet önvédelmi képességének, szellemi, fizikai erőnlétének „visszaállítását”, illetve fenntartását.

Napokig élhetnénk a gyógyító szőlőn

Alkotóelemeinek köszönhetően erősíti a szívet, javítja a vérkeringést, vagyis segít a kardiovaszkuláris betegségek elkerülésében. Mivel a szőlő pH-értéke megközelítőleg azonos az emésztőnedveinkével, napi rendszeres fogyasztása a telített zsírsavak feldolgozásában és a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében is segít, így hozzájárulhat a vesekőképződés, illetve a húgysavkő kialakulásának megelőzéséhez.

Magas szénhidráttartalma segíti a szervezet gyors regenerálódását is. A szőlőnek olyan magas a víztartalma, hogy már napi 10 dkg-nyi elfogyasztásával is fedezzük napi folyadékszükségletünk nagy hányadát. Ráadásul e tulajdonságának köszönhetően valósággal átmossa a vizeletkiválasztó szerveinket (a veséinket, húgyhólyagunkat). Jótékonyan hat az emésztésre is.

Az édes szőlő „szárított” változata, a mazsola – akárcsak a friss gyümölcs – igen egészséges étek, ráadásul jól helyettesíti a nassolnivaló édességeket. Az aszalt gyümölcs fogyasztása kifejezetten ajánlható vérszegénység, negatív stressz, fizikai gyengeség esetén. Mivel a mazsola tartósításához a termelők gyakran használnak ként, fogyasztása, felhasználása előtt meleg vízben alaposan mosd át, illetve áztasd ki.

A SZEPTEMBERI PATIKA TÜKÖRBEN EGY SIKERES NŐI BORÁSSZAL CSETVEI KRISZTINÁVAL KÉSZÍTETTÜNK INTERJÚT. KERESSE A LAPOT A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek