Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?

Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?

DEKA, vagyis a zsírban oldódó vitaminok. Elengedhetetlen az egészségesen működő szervezethez. Miért?

A DEKA szó hallatán nem mindenki asszociál kizárólag a súlymértékre. Ez a négy betű fedi le ugyanis a zsírban oldódó vitaminjainkat. Melyek közül mindegyik fontos része a szervezet működésének. Ahhoz, hogy a testünk egészségesen működjön, szüksége van ezekre a vitaminokra. Többek között szerepet játszanak az immunrendszer működésében, a sejtosztódás folyamatánál, illetve segít megőrizni az erős csontozatot.

Csak óvatosan

A zsírban oldódó vitaminok raktározódnak a szervezetben. Éppen ezért fokozottan figyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba az olyan táplálék kiegészítők fogyasztást, amelyek ezeket tartalmazzák. Mivel hosszabb ideig maradnak a szervezetben, így annak telítődésével %u201Evitaminmérgezés%u201D alakulhat ki. Ennek különböző tünetei vannak.

Ilyen a hasmenés, a hányinger és a fájó ízületek is. Másrészt kimutatták, hogy a szervezetbe természetes úton - gyümölcs, zöldség - bevitt vitaminokat fokozottabban hasznosítja a szervezet.

D- vitamin

Az emberek többsége tisztában van vele, hogy a napfürdőzés során D-vitaminhoz jut a szervezetünk. Pontosabban D-vitamin képződik a bőrben a fény hatására.  Táplálékkal kevésbé pótolható, helyette növényi és állati eredetű provitaminokból alakul át. Fontos, mivel felgyorsítja a csontképződés folyamatát, ezzel együtt megelőzhető a csontritkulás kialakulása és az erős csontozat kiépülésében is szerepe van. Ezek mellett pedig a kalcium és a foszfor felszívódásához szintén elengedhetetlen.

E-vitamin

A diófélékben, magvakban, olajokban, gabonafélékben és sötétzöld levelű zöldségekben megtalálható E-vitamin szintén a zsírban oldódó fajtához sorolható. Jelentős antioxidáns, amely védi a sejteket és hozzásegít megfelelő vérellátáshoz. Másrészt képes lassítani az öregedés folyamatát, mely miatt folyamatosan egyre nagyobb szerepet kap.

K-vitamin

Legfontosabb feladata a véralvadás elősegítése. Éppen ezért, ha nincs elegendő mennyiség a szervezetben, vérzékenység alakul ki. Ez könnyen elkerülhető, mivel számos módon magunkhoz vehetjük a K-vitamint. Megtalálható a brokkoliban, káposztában, karfiolban, szójababban, de még a májban és a tejtermékekben is. Illetve, akárcsak az E-vitamin, minden más zöld leveles zöldség elfogyasztásával.

A-vitamin

Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?A látás, a megfelelő növekedés, az erős immunrendszer, a sejtosztódás folyamatához és megfelelő működéséhez egyaránt az A-vitaminra van szükség.  Ez a fontos vitamin a tejben, tejtermékekben, tengeri halakban és a belsőségekben - mint a szív, máj, vese - mind megtalálható. Illetve nagy mennyiségben van a sárgarépában, sütőtökben, sárgadinnyében, barackban. Összességében elmondható, hogy minden olyan zöldségben és gyümölcsben, melynek színe élénkzöld, sárga vagy piros. Ez alól csak a paradicsom kivétel.

Fontos tudni, hogy nem csak a túladagolását kell elkerülni a vitaminoknak, de a hiányuk is különböző problémák kialakulásához vezet. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően, egészségesen és ne csak egyoldalúan táplálkozzunk. Illetve törekedjünk arra, hogy a vitaminokhoz természetes úton jusson hozzá a szervezet.

Forrás: napidoktor

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek