Mit árul el rólad a születési hónapod?

Mit árul el rólad a születési hónapod?

Talán furán hangzik, de időről-időre bebizonyosodik, hogy a születési időnk befolyásolja az egészségünket. A tudósok még nem tudják a pontos okot, de valószínűleg környezeti hatások játszanak benne szerepet, úgy mint a hőmérséklet ingadozása vagy a D-vitamin szint. Alább megnézheti, hogy egyes hónapok szülöttei milyen betegségre számíthatnak.

Őszi hónapok

Ételallergia

Az ősszel születetteknek 30-90 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy allergiás legyen a tejre, tojásra, mogyoróra, mint azoknak, akik az év más szakában születtek. Egy lehetséges ok a D-vitamin hiánya lehet, ami fogékonnyá teszi őket bizonyos allergénekre.

Asztma

Az ősszel született gyerekek 13 százalékkal nagyobb eséllyel lettek asztmásak, mint a tavasszal születettek. A kutatók szerint a születés utáni hideg hónapok okozhatnak allergiás reakciókat, amik asztmához vezetnek.

Téli hónapok

Társadalmi-gazdasági hátrány

A téli babák nemes egyszerűséggel szerencsétlenek. Egy kutatás szerint azok a nők szülnek télen, akik szegények, egyedülállók, nem diplomásak, mert azok, akik jobb módúak, képesek jobb időszakre időzíteni a szülésüket.

Mit árul el rólad a születési hónapod?

Balkezesség

A novemben és január között született férfiak sokkal nagyobb eséllyel balkezesek, mint a más időszakban születettek.  Itt a tesztoszteron hormon szintje lehet a ludas. Persze a balkezesség nem betegség. :)

Tavaszi hónapok

Non-Hodgkin limfóma

A tavasszal születettek 25 százalékkal nagyob eséllyel szenvednek non-Hodgkin limfómától fiatal felnőttkorukban, mint azok, akik ősszel születtek. A legnagyobb eséllyel az áprilisban, még pontosabban pedig az április 24-én születettek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek. Ez azért lehet, mert ezek a babák sok fertőzésnek nem lettek kitéve, és így abnormális immunreakciókat produkálhatnak.

Autoimmun betegségek

Áprilisban igazi extrém sportnak számít születni, mert az autoimmun betegségek is kimagasló százalékban náluk jelentkeznek. Azért nem kell aggódni, ez a befolyás minimális. Valószínűleg a harmadik trimeszter alacsony D-vitamin szintje okozhatja.

Melanóma

A tavasszal születettek 21 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek melanómások 30-as éveikben, mint ősszel született társaik. Ez a kutatók szerint azért lehet, mert első három hónapukban sokkal több UV-sugárzásnak vannak kitéve. Ha tavasszal születtél, még nem késő tenni ez ellen: keresd az árnyékot, és használj fényvédő krémet!

Nyár

Öngyilkosság

A késő tavaszi, nyári emberek nagyobb hajlamot mutatnak az öngyilkosságra – ezt egy magyar tanulmány állítja. Egyelőre nem tudni, hogy mi ennek az oka.

Rövidlátók

A nyáron születetteknek 17 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy rövidlátók lesznek. Az okok nem tisztázottak, de lehet, hogy a hőmérséklettel van összefüggésben.

Hangulatigadozás

Egyik pillanatban még vidám vagy a következőben meg végtelenül szomorú? A nyári születésűek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek ilyen temperamentumúak, mint a télen születettek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek