Mikor kell beteget jelenteni?

Mikor kell beteget jelenteni?

Ők az irodák rémei: azok a munkatársak, akik köhögve és tüsszögve mennek munkába, amikor inkább ágyban kellene feküdniük otthon.

2013.10.24

Egy elismert mikrobiológus most felemelte a szavát az „arcátlan banda” ellen, és felszólította őket, hogy már betegségük korai szakaszában maradjanak otthon. Dr. Charles Gerba arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki akár csak az első tünetek megjelenésével bemegy a munkahelyére, azzal katasztrófát idézhet elő a kollégái körében. Akkor vagyunk ugyanis a leginkább fertőzők, amikor éppen csak elkezdjük érezni a tüneteket.

Más szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki tünetekkel megy munkába, attól még inkább súlyosbodhat az állapota. Ráadásul hiába szed megfázás és influenza elleni készítményeket, az ezek által okozott aluszékonyság befolyásolja teljesítményét.

Mikor kell beteget jelenteni?

Az Arizonai Egyetem kutatói az idei év első felében szintén kimutatták, hogy olyan gyorsan terjednek a kórokozók az irodákban, hogy valóban tanácsos betegen otthon maradni. Eredményeikből az derült ki, hogy ha egyetlen dolgozó megy be a munkahelyre betegen, ebédidőre a gyakran érintett felületek több mint a fele válik fertőzötté. A kórokozók leggyakoribb lelőhelyei a telefonok, az asztallapok, a kilincsek, a fénymásoló és a lift gombjai, valamint az irodai hűtőszekrény. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy az olyan egyszerű óvintézkedések segítségével, mint a kézmosás vagy a fertőtlenítő törlőkendők használata, drámai mértékben csökkenthető a fertőzés kockázata.

Az arizonai kutatásban 80 irodai dolgozó vett részt, akik közül néhánynak reggel folyadékot cseppentettek az ujjaira. A cseppek a többség esetében sima vízből származtak, egy ember azonban olyan folyadékot kapott, amely a náthához, az influenzához és a gyomorvírushoz hasonló mesterséges vírusokat tartalmazott. A dolgozókat arra kérték, hogy végezzék szokásos tevékenységeiket. A kutatók körülbelül négy órával később mintákat vettek a leggyakrabban érintett felületekről és az emberek kezéről – kiderült, hogy a felületek és az alkalmazottak több mint 50 százaléka megfertőződött legalább az egyik vírussal.

Az emberek többsége azt gondolja, hogy a köhögés és a tüsszögés terjeszti leginkább a kórokozókat, pedig a megérintett felületek száma szinte hihetetlenül magas, különösen ebben a gombnyomogató társadalomban. A kutatás fő tanulsága az, hogy ha valaki beteg, ne menjen be a munkahelyére.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek