Miért fáj többet a fejem ősszel?

Miért fáj többet a fejem ősszel?

Bár nem tűnik logikusnak, hogy bármilyen évszakban gyakoribb lenne a fejfájás, de van néhány magyarázata annak, ha a nyarat követően gyakrabban szenvedünk fejfájástól! Némelyik teljesen ésszerű, mások talán meglepőek lehetnek.

Sok frontra, főleg hidegfrontra érzékeny ember tapasztalja, hogy annak érkezése előtt pár órával erős fejfájás kezdődik nála, amely még tovább fokozódik, ha erős szél is követi az időjárásváltozást. Mivel hidegfront érkezésekor egyébként növekszik a szervezet görcskészsége, ilyenkor gyakoribbak a fájdalmak testszerte. A migréntől szenvedőknél is kiválthat rohamot a szeszélyessé váló időjárás.

A másik többször is előforduló ok, hogy az őszi-téli időszakban egyre gyakoribbak a náthás, megfázásos betegségek, és persze – ha nem kértünk védőoltást, akkor – az influenza is, melyet megelőzhet vagy kísérhet gyengébb-erősebb fejfájás, akár a konkrét tünetek megjelenése előtt napokkal is!

Miért fáj többet a fejem ősszel?

Milyen fejfájásom van?

Három fő típust különböztetnek meg: migrén, tenziós, cluster.

Míg a migrén jellemzően a fej egyik oldalának lüktető fájdalma és órákon át tarthat, vagy akár 1-2 napon át is, addig a tenziós fejfájás a legtöbb esetben enyhe vagy mérsékelt, abroncsszerűen a fejet körbeölelő fájdalom, amely a nyak és tarkó felé is kisugározhat. Krónikus formájában akár havi 15 napig is tarthat! A cluster fejfájásnál féloldalon, jellegzetesen a szem környéken jelentkezik éles, szúró, egyesek szerint a szülési fájdalomhoz hasonló erősségű kínzó érzés, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul. A betegségre jellemző, hogy a rohamok időszakokba rendeződnek, ezek gyakran az évszakváltáskor (tavasszal-ősszel) kezdődnek és 1-3 hónapig tartanak. Ezekben a periódusokban a rohamok szinte minden nap ismétlődnek, néha naponta többször is, sokszor megfigyelhető, hogy a napnak azonos időszakában (pl. éjszaka-hajnalban).

Létezik még úgynevezett másodlagos fejfájás, melyet akár a nyaki gerinc merevsége, a nyaki izmok bekeményedése, az izomgörcs is okozhat, illetve másnaposság, kialvatlanság vagy romló látás is. Bár meglepő lehet, de fejfájást okozhat a stressz és a sport hiánya is, tehát érdemes megfelelően felöltözve nagyokat sétálni, vagy a szabadban edzeni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek