Hirdetés
Mi a nátha?

Mi a nátha?

A megfázást több száz fajta náthavírus okozhatja: nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni. Ezért történhet meg az, hogy egy-egy szezonban többször is elkap bennünket a kór. A nátháról és gyógymódjáról dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész adjunktussal beszélgettünk.

Bár megfázásnak is hívjuk, a nátháért elsősorban nem a hideg időjárás a felelős, hanem legyengült immunrendszerünk, a szervezetünk rosszabb ellenálló képessége, ami tartós szellemi és fizikai túlterheltség miatt is bekövetkezhet.

A megfázást több százféle náthavírus okozhatja, amelyek cseppfertőzéssel terjednek. A szervezetünk ugyan minden vírus támadása esetén kifejleszti a megfelelő ellenanyagot, ám ez egy másfajta fertőzésnél már nem véd. Ezért fordulhat elő, hogy olykor sorozatos náthától szenvedünk. A betegség egy-három napos lappangási idő után jelentkezik.

Tünetek

Bár a kórokozók sokfélék, a tünetek szinte minden megfázásnál azonosak.

Torokkaparás. A nátha első fázisában enyhe kaparó, csiklandozó érzés jelentkezik a torokban. Az enyhe torokfájás jelzi, hogy torkunk nyálkahártyáján át vírusok hatolnak be a szervezetünkbe, hogy ott szaporodjanak és szétterjedjenek a testünkben.

Orrfolyás és orrdugulás. Szorosabb értelemben tulajdonképpen az orrnyálkahártya heveny gyulladását nevezzük náthának – orvosi nevén rinitisz akutának. Eleinte száraz, csípő, viszkető érzés jelentkezik az orrban. Az orrnyálkahártya ekkor még színtelen és száraz. A második, „nedves” fázis néhány órával később jelentkezik: ekkor az orr folyik, a nyálkahártya piros és duzzadt, csökken a szagérzékelés, könnyezés és orrdugulás alakul ki.

Az orrunk eldugulása is vészjelzés: a vírusok az orrunk nyálkahártyáján támadásba lendültek. Miközben a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan vendégeket. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni – pang, optimális közeget biztosítva a kórokozók szaporodásának.

Néhány nap után beáll az úgynevezett mukózus állapot, azaz a nyák kissé sűrűbbé válik, de már javul a szaglás.

Mi a nátha?

Köhögés. Normális esetben is köhintünk óránként egyszer-kétszer, hogy megtisztítsuk légutainkat az irritáló anyagoktól. Ám amikor fertőződnek a légutak, a köhögés gyakoribbá és elhúzódóvá válhat, ami már zavarhatja a rendes nappali aktivitást, vagy akár az alvást is. A köhögés általában egy-két héten belül elmúlik. Ha három héten túl is fennáll, valamint ha szédelgés, mellkasi fájdalom vagy légszomj kíséri, forduljunk orvoshoz!

A köhögés lehet száraz vagy produktív. A száraz köhögés során nem kerül ki a légutakból sem nyák, sem köpet, sem egyéb irritáló anyag. A produktív köhögés eredménye a köpet, amelynek színe utalhat a probléma eredetére. A zöldes, szürkés, barnás szín bakteriális fertőzést jelezhet, míg az áttetsző vagy fehér szín allergiára vagy vírusfertőzésre utal.

Láz. Nem minden megfázás jár lázzal, de előfordulhat, hogy felszökik a testhőmérsékletünk. Amikor valamilyen kórokozó ellen küzd a szervezet, akkor a szervezet hőszabályozó központja, mint egy termosztát, „magasabbra tekeri a fűtést”, hiszen a magasabb hőmérséklet – mint a védekező reakciók egyike – segíti a kórokozók elpusztulását. 37 °C alatt normál testhőmérsékletről beszélünk, 37 és 38 °C között hőemelkedésről, 38 °C felett közepes lázról, 39 °C felett magas lázról, 40 °C felett pedig extrém magas lázról.

Rossz közérzet. Fáradtság, gyengeség és fejfájás is felléphet.

Teendők

A megfázás általában 7-10 nap alatt lezajlik, tünetei maguktól is elmúlnak. Azért néhány házi praktikával elősegíthetjük a gyógyulást.

Pihenés. Betegen maradjunk otthon, amíg a láz és az egyéb tünetek elmúlnak (kivéve, ha később mégis súlyosbodik az állapotunk). Ne menjünk dolgozni vagy iskolába. Pihenjünk sokat! A nyugalom és a stressz kerülése már önmagában gyógyító hatású.

Friss levegő. Szellőztessünk gyakran! Mint tudjuk, a nátha cseppfertőzéssel terjed, és erre annál nagyobb az esély, minél kevésbé van lehetőség a levegő cserélődésére. A valódi friss levegő beengedése a legjobb megoldás, de ahol csak klímaberendezés áll rendelkezésre, ott gondoskodjunk a gép rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről!
A hideg levegőt ne a szánkon át lélegezzük be, hanem az orrunkon, vagy esetleg egy sálon keresztül.

Meleg. A torkunkat tartsuk folyamatosan melegen egy sállal.
A szabadban mindig hordjunk sapkát, mert ilyenkor nagyon érzékeny a homloküregünk.
Igyunk sok meleg italt!
Esténként vegyünk egy forró fürdőt! Ebbe akár illóolajat is csepegtethetünk. A forróságban elpusztulnak a kórokozók. Fürdés után alaposan szárítkozzunk meg, és azonnal bújjunk ágyba!
Használjunk infralámpát! Azon kívül, hogy jólesik a meleg, az infravörös sugárzás segíti a véráramlást, javítja az ellenállást és folyósítja a váladékot. Ne használjuk egyszerre öt percnél tovább.

Mi a nátha?

Orrvédelem. Inhaláljunk! Elősegítjük a nyálkahártya védekezését, ha nedvesen tartjuk. Használjunk gyógynövényeket vagy illóolajokat – például kamillát, zsályát, eukaliptuszt, borsmentát vagy fenyőt! (Vigyázzunk, nehogy a forró gőz megégesse az arcbőrünket!)
Használjunk orrspray-t, sóoldatot: ezek cseppfolyósítják az orrváladékot, így könnyebben megszabadulhatunk attól.

Ha gyakran fújjuk az orrunkat, kivörösödik és begyullad az orrlyukunk körüli bőr. Ápoló krémmel kenjük be naponta többször!

Mellőzzük a dohányzást! A belélegzett füst zavarja az amúgy is irritált nyálkahártyát, gyengíti védekező mechanizmusát.

Higiénia. Fontos higiéniai szabály, hogy minden orrfújásnál új papír zsebkendőt használjunk, amit azonnal dobjunk ki – különben könnyen visszafertőződhetünk.

Mossunk gyakrabban kezet – különösen tüsszentés vagy orrfújás után –, nehogy megfertőzzük a környezetünket!
Ne dörzsöljük a szemünket – a kórokozók nemcsak az orron és a szájon, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Gyógyszer. Ha szükséges, alkalmazzunk láz- és fájdalomcsillapítót. Ám semmiképpen ne használjuk az otthon talált vagy ismerőstől kapott antibiotikumot, hiszen az egyrészt csak bakteriális fertőzés esetén indokolt, másrészt az antibiotikum alkalmazásáról egyénre szabott módon kell dönteni.

Immunerősítés. Erősítsük ellenálló képességünket! Fogyasszunk gyógynövényekből készült főzeteket, fokhagymát, ginszenget, ehináceát, mézet, magas vitamintartalmú zöldségeket és gyümölcsöket. A gyógyszertárakban is sokféle C-vitamin-, illetve multivitamin-készítmény, valamint immunerősítő kapható. Forduljunk a gyógyszerészhez, aki segít eligazodni ezek között.

Szövődmények

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a tüneteink súlyosbodnak. Bizonyos tünetek inkább influenzára vagy valamilyen bakteriális fertőzéses szövődményre utalnak. A leggyakoribb szövődmény – elsősorban gyermekeknél – a középfülgyulladás. További szövődményként előfordulhat torokgyulladás, hörghurut vagy tüdőgyulladás is. Ezek feltétlenül orvosi kezelést igényelnek!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend