Mi a keresztallergia?

Mi a keresztallergia?

Dr. Balogh Katalin allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész segítségével tisztáztuk, mi a keresztallergia, amelyet sok tévhit övez.

A parlagfű- és a fekteüröm-allergiások még mindig nem lélegezhetnek fel: ezek a rendkívül agresszív gyomok még októberben is ontják magukból a polleneket.

Sajátos reakció

A pollenallergiások 3–4 százalékát ráadásul a keresztallergia is sújtja. A keresztallergia hátterében bizonyos anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag – például a parlagfű és a görögdinnye – molekulái között az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, és a többség számára ártalmatlan anyagra is allergiás válasszal reagál. A keresztreakció előfordulhat pollen–pollen, de pollen–étel között is.

A tévhittel ellentétben a keresztallergia nem önálló kórkép: inkább a pollenallergiás betegek sajátos reakciója, aminek az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A légúti allergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár, ami tulajdonképpen egy helyi gyulladásos elváltozás következménye.

Mi a keresztallergia?

Az orális allergia szindróma esetében a szájüregben lép fel először az allergiás válasz: viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcsök jelentkezhetnek, ritkán pedig anafilaxia is előfordul.

A megoldás

Ha valaki már tapasztalta a keresztallergia tüneteit, a legfontosabb a keresztreakciót kiváltó élelmiszer kerülése, főleg pollenszezonban. (Nagyon ritkán a szezonon kívül is jelentkezhetnek a tünetek.) A dió- és mogyorófélék kivételével az adott anyag hőkezelése (sütése-főzése) is megoldást jelent, hiszen a túlzott válaszért felelős molekulák többsége elbomlik.

Jellemző keresztallergiák

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya 
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó 
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek