Hirdetés
Mennyi naptej elég? Eláruljuk!

Mennyi naptej elég? Eláruljuk!

A fényvédelemről minden nyáron sokat beszélünk, de talán nem eleget. Tudja Ön, pontosan milyen faktorszámot kell használnia? És hogy mennyit kell felkennie? Milyen időközönként?

A Britain’s National Institute for Health and Clinical Excellence egészségügyi szervezet ajánlása szerint mindenkinek legalább 15-ös faktorszámú (SPF 15) naptejet kellene használnia, mikor a nyári időszakban a napra megy. A testünk minden egyes négyzetcentiméterére 2 mg naptejet kellene kennünk, de ennek a mennyiségnek csak 25-75 százalékát használjuk fel. A napvédő így – érthető módon – nem olyan hatékony, mint lehetne.

Mennyi naptej elég? Eláruljuk!

Adunk néhány tippet, amellyel idén helyesen alkalmazhatja napvédőjét:

Legyen egy feles!

Elizabeth Hale, a New York Egyetem bőrgyógyásza szerint minden alkalommal kb. egy kupicányi (kb. fél dl) krémet kellene magunkra kenni, hogy a fényvédő a megadott faktorszámot teljesíteni tudja.

Ismételjen!

Dr. Hale szerint a 15-ös faktorszám akkor elegendő egy napsütéses napon, ha kétóránként újra felkenjük az adagot, ha viszont úszunk vagy izzadunk, még gyakrabban kellene krémeznünk. Mivel ezt a szabályt szinte senki nem tartja be, érdemes magasabb faktorszámú (SPF 30) naptejet használni, az tovább véd.

Figyelje az UVA-t!

A faktorszám az UVB sugárzás elleni védelmet jelöli, de az UVA sugarak ugyanúgy hozzájárulnak a korai bőröregedéshez, illetve a bőrrák kialakulásához. Ezért olyan naptejet kell használni, amely mindkettő ellen véd, ezt a csomagoláson jelölik.

Duplázzon!

Adnan Nasir, a North Carolina Egyetem doktora szerint az a hatékony módszer, ha nem egyszer, hanem kétszer, azaz duplán kenjük be magunkat. Ha a második réteget rögtön az első után visszük fel,  biztosan nem marad ki egy-egy folt, védelem nélküli rész sem.

Védje az ajkait is!

Az ajak ugyanúgy érzékeny a napsütésre, mint az arcbőr, rákos megbetegedése is előfordulhat, ezért védeni kell. Legalább 15-ös faktorszámú ajakbalzsamot vásároljunk, és kenjük be gyakran a szánkat, hiszen gyorsan lenyaljuk.

Vegyen védőruhát!

Ha több órát tartózkodik a napon, nem lesz elég, ha naptejjel kenegeti magát, UV-szűrős ruhát kell vennie. Bár egy egyszerű póló is jobb, mint a semmi, valójában a sűrű szövésű, UV-sugarakat elnyelő speciális darabok nyújtanak megfelelő védelmet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend