Máktej - Fűben-fában orvosság

Máktej - Fűben-fában orvosság

Házi tehéntej, kecsketej: micsoda finomságok. De hogy mákból tej? Ki hallott ilyet? Pedig a mák hatásainak köszönhetően a máktej is maga az egészség.

A máktej egészséges, finom, reggeli kávéba, zabpehelyhez, kakaóhoz… Ki, mit szeret a legjobban? Elkészítése is nagyon egyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 csésze mák
  • 2 csésze forrásvíz
  • 1 csipet tiszta só
  • 1 kk hársméz

Máktej - Fűben-fában orvosság

A mákot éjszakára beáztatjuk, hogy az enzimgátlók felszabaduljanak belőle. Reggel az áztató vízzel együtt turmixgépbe rakjuk, és 2-3 percig turmixoljuk, egészen addig, amíg szép fehér lesz. Utána tüll anyagon (harisnyán) keresztül megszűrjük, és jól kinyomkodjuk.Én olyan finomra turmixoltam, hogy még a tüllön is ment át mákocska, így tálalás előtt a legsűrűbb szűrőn még egyszer átszűrtem. Marad másnapra is ebből a mennyiségből, de figyelni kell arra, hogy két napnál tovább a magtejek sem tarthatók, magas fehérjetartalmuk miatt megsavanyodnak!

Hatásai: A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet, idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.

Forrás: Tudásfája.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek