Lehűlés és meghűlés

Lehűlés és meghűlés

Egyszer hőség, aztán hirtelen lehűlés – az idei őszre különösen jellemzőek a nagy hőingadozások, hirtelen hőmérsékletváltozások. Nem ritka tünet ilyenkor az orrfolyás, a nátha vagy a köhögés és a torokfájás.

Különbség a megfázás és az influenza között

„Megfáztam”, hallani mostanában úton-útfélen, és a megállapítás valószínűleg igaz is. A meghűlés influenzaszerű tünetekkel kezdődik, a legtöbbször torokkaparás, torokfájás jelentkezik, amit másnap követ a nátha, majd néhány nappal később a köhögés. Ennek a fertőzésnek tipikus tünete, hogy a köhécselés még akkor is tart, amikor a többi tünet már elmúlt. Az influenza ezzel szemben általános rossz közérzettel, gyengeséggel kezdődik, lázzal, hidegrázással folytatódik, majd kialakul a köhögés. Általában nagyon erős nyak-, fej- és ízületi fájdalom kíséri.

Vírusra nem jó az antibiotikum

Mindkét betegséget vírusok okozzák, ezért mindkét esetben csak a tünetek enyhíthetők, az antibiotikum egyik esetben sem hat, csak akkor van rá szükség, ha – néhány nap elmúltával – bakteriális felülfertőződés (pl. tüdőgyulladás) alakult ki. Ez az idősekre, kisgyermekekre, krónikus betegekre különösen veszélyes, ezért ajánlott nekik az influenza elleni védőoltás.

Lehűlés és meghűlés

A patikus segít

A tünetek enyhítésére szolgáló készítmények legtöbbje nem receptköteles, ezért ha nem megyünk az orvoshoz a gyógyszerért, kérjük ki a patikus tanácsát. Ő eligazodik a sokféle készítmény között, tudja, melyik tünetre melyik hatóanyag adható, hiszen nincs olyan szer, amely mindenkinek jó lenne. Ha a betegnek csak a torka fáj vagy náthás, elég lehet egy szopogatótabletta vagy egy orrspray. A fájdalomra és a lázra ajánlható ibuprofén, paracetamol vagy acetilszalicilsav. A köhögésre vagy váladéklazító köptetőt vagy köhögéscsillapítót adnak. A megfázásos betegségekre különböző gyógyteákat, valamint gyógynövényes vagy homeopátiás készítményeket is választhatunk, ezen tünetek enyhítése mellett az immunrendszer erősítését is szolgálhatják. Ha a tünetek néhány nap alatt nem múlnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki felírja a megfelelő gyógyszert.

Gyömbértea

A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és vírusölő is. Készítsen belőle teát: egy kis darab friss gyömbért tegyen forrásban levő vízbe, majd hagyja ázni öt percig. Szűrje le, ízesítse fahéjjal, citrommal, mézzel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek