Köhögés, megfázás, nátha, influenza

Köhögés, megfázás, nátha, influenza

Az egyre hidegebb időjárásban gyakoribb a megfázás és több a fertőzések okozta légúti panasz is. Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük illetve, ha már betegek lettünk akkor mivel tudjuk enyhíteni a panaszainkat?

Megfázás, nátha

Felső légúti huruttal járó enyhébb lefolyású betegség. Okozhatja hideg levegő hosszantartó belégzése, a nem megfelelő öltözködés miatti meghűlés és elősegítheti tartós szellemi és fizikai túlterheltség.

Tünetei: nem túl magas láz, fejfájás, fáradtság, orrdugulás, tüsszentés, köhögés és torokfájás. Kezelése: bőséges folyadékfogyasztás, C-vitamin (friss citrom levének fogyasztása), a légúti nyálkahártya nedvesítése párologtatással, orrtisztítás és az orrnyálkahártya nedvesítése tengervizes orrspray alkalmazásával.

Az influenza

Egy vírusos eredetű fertőző betegség.

Tünetei: magas láz, erős fejfájás, levertség, ízületi és végtagfájdalom, tüsszögés és köhögés. Kezelése: láz- és fájdalomcsillapító szedése, bőséges folyadékfogyasztás, C-vitamin bevétele, ágynyugalom, gyakori orrtisztítás és az orrnyálkahártya nedvesítése tengervizes orrspray alkalmazásával.

Vírusfertőzés kezelésére antibiotikum adása nem javallt. Akkor kerülhet szóba mégis, ha baktériumok szaporodnak el a vírusok által megtámadott területeken.Mindkét betegség esetén szükség lehet nyákoldó használatára, ha a légutakban lévő nyák sűrűvé, tapadóssá, nehezen felköhöghetővé válik. A besűrűsödött nyák köhögésre ingerel (hurutos köhögés), de nem tudjuk felköhögni és az orrunkon át kifújni, mert sűrűsége miatt visszacsurog a garaton.

Ilyenkor fontos a nyákoldó bevétele. A korszerű nyákoldó lényegében úgy aprítja fel a nyákot, mintha hosszabb, összegubancolódott cérnaszálakat ollóval rövidebbekre vágnánk. Ezt direkt nyákoldó hatásnak nevezik, ami már órákon belül bekövetkezik. Ha a direkt hatású nyákoldót megfelelő időben kezdjük szedni, vagyis a hurutos köhögés jelentkezésekor, akkor a nyákfölösleg kiürül és nem válik a baktériumok elszaporodásának táptalajává. Ha a baktériumok mégis elszaporodnak, az orvos antibiotikumot rendel.

Az antibiotikumos kezelés alatt szedett nyákoldó segíti az antibiotikum hozzáférését a baktériumokhoz, így növeli annak hatékonyságát. A nyákoldó szedését addig érdemes folytatni, amíg  meg nem szűnik a sűrű nyák termelődése és az általa okozott köhögés.

Köhögés, megfázás, nátha, influenza

JÓ TUDNI! A hurutos köhögés kezelésére alkalmazott nyákoldó gyógyszerek között alapvető különbségek vannak. Az ideális nyákoldótól elvárható, hogy hatása gyorsan kialakuljon, már néhány órán belül elfolyósítsa a felgyülemlett váladékot.

  • A nyákoldók egy része direkt nyákoldó hatással rendelkezik. Ezt a hatást az mutatja meg, hogy már a bevétel után néhány órán belül egyszerűen (orrfújással) eltávolítható a felhígult légúti váladék. Más nyákoldók csak a nyák sűrűségét csökkentik, de nem rendelkeznek a direkt nyákoldó hatással.

  • Fontos megnézni a segédanyagok jelenlétét: az alkoholtartalom nem kívánatos gépjárművet vezető felnőttek esetén, sokaknak okoz gondot a cukor (cukorbetegek) vagy a tejcukor (tejcukorérzékenyek) jelenléte.

  • Terápiás szempontból lényeges, hogy a választott készítmény többféle kiszerelésben is kapható legyen, így az életkornak és az egyéni igényeknek leginkább megfelelő forma választható.

Köhögés, megfázás, nátha, influenza

 

Az óceán erejével a nátha ellen

A hideg, ködös, nyirkos időben gyakori a megfázás, a nátha. Mindkét esetben eldugul az orrunk, nehezen kapunk levegőt. Legszívesebben egy napsütötte tengerparton heverésznénk, hogy beszívhassuk a sós tengervíz illatát és megszabaduljunk a betegségünktől. Nem kell a tengerpartra utazni ahhoz, hogy a tengervíz jótékony hatását élvezhessük a tengervizet tartalmazó orrspray használata segítségünkre lesz közérzetünk javításában. Tengervizet tartalmazó orrsprayből az orrnyílásba történő 1-2 befújás enyhíti a megfázás, a nátha, az influenza okozta kellemetlen tüneteket, a megfázás, nátha, influenza későbbi szakaszában pedig megkönnyíti a száraz, pörkös váladék eltávolítását.A fűtési szezonban a száraz, meleg levegő kiszárítja az orr nyálkahártyáját, ami sokaknak okoz gondot. A tengervízzel történő kezeléssel elmulaszthatjuk ezt a kellemetlen tünetet is.

A tengervizes orrspray vásárlásakor célszerű tájékozódni a következőkről:

  • A készítmény tartalma a használat során is steril marad-e?

Ha az adagoló kiképzése lehetővé teszi a folyadék visszaáramlását, akkor a használat során az orrspray tartalma elveszítheti a kezdeti sterilitást.

  • Pontosan adagolt permetmennyiséget fúj-e ki?

Így nemcsak takarékos, de kényelmes is, mert nem kell a víz kicsurgásával bajlódni.

  • Adagolóflakonja bármilyen testhelyzetben működik-e? (Csecsemők, kisgyermekek, ágyban fekvő betegek számára fontos).

  • Csecsemők, gyermekek és felnőttek esetén is használható-e?

  • Tartalmaz-e olyan hajtógázt vagy konzerválószert, ami a gyulladt orrnyálkahártyát irritálhatja?

  • Előnyös, ha kis helyen elfér, hogy magunkkal hordhassuk, hiszen így tudjuk rendszeresen használni.


Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek