Kaotikus állapotok vannak az iskolákban

Kaotikus állapotok vannak az iskolákban

A Pedagógusok Szakszervezete szerint három héttel iskolakezdés után is még kaotikus állapotok vannak az iskolákban a köznevelési törvény tanévkezdéskor életbe lépő több változása miatt.

2013.09.23

Ezt Galló Istvánné mondta hétfőn az MTI-nek, kiemelve, hogy az új munkaszervezési formát nem próbálták ki előzetesen, s nem volt elegendő idő a felkészülésre, a jogszabályok későn jelentek meg.

A problémák között említette, hogy a tankerületi vezetők az esetlegesen üres státuszokat nem töltik fel, s nem vesznek fel pedagógusokat.

Az érdekvédő szerint a kormány először tudatosan megosztotta a társadalmat, most pedig a pedagógusokat, akik az új pedagógus életpálya modell kapcsán  szembesülnek azzal, hogy az új kereseti besorolás nem ismeri el az általuk végzett többletmunkát, a jobb minőségi munkát, és azt a többlettudást, amit több tízezer pedagógus megszerzett a különböző továbbképzéseken.

Hiába határozták meg a pótlékok mértékét, a megfelelő fedezet hiányzik, és nem talált meghallgatásra az a kérésük sem, hogy a technikai dolgozók is részesüljenek béremelésben - jegyezte meg.

Bírálta a kabinetet a nemzeti pedagógus karban előírt kötelező tagság miatt, s mint jelezte: ebben az ügyben Alkotmánybírósághoz fordultak.

Galló Istvánné kiemelte: az egésznapos iskola feltételei sincsenek meg, a szülők kérelmének elbírálása, hogy elvihessék gyermeküket az iskolából korábban, sok esetben szubjektív.

Kaotikus állapotok vannak az iskolákban

Álláspontjuk szerint nem voltak megfelelő számítások arról, hogy az állami fenntartásba vétel mennyibe kerül, és arról sincs kimutatás a szakfelügyeleti rendszernek milyen költségei lesznek.

A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: az "ősbűnt" a köznevelési törvény 2011 decemberi elfogadása jelentette. Hozzátette: a várható problémákra már két évvel ezelőtt, az új köznevelési törvény elfogadásakor felhívták a figyelmet.

Galló Istvánné az MTI kérdésére azt mondta: a kormánnyal kötött sztrájkbizottsági megállapodásban nem mondtak le a nyomásgyakorlás eszközéről. A PSZ akkor él ennek eszközével, ha az reális, és megvalósítható célokért történik, s kész együttműködni az ilyen törekvéseket felvállaló szervezetekkel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek