Immunerősítés vitaminokkal – szedjük vagy ne?

Immunerősítés vitaminokkal – szedjük vagy ne?

Az étrendkiegészítők rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense, aki arról beszélt, hogyan érdemes szedni a vitaminokat.

Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitamin a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul – mondja Veresné Dr. Bálint Márta.

Immunerősítés vitaminokkal – szedjük vagy ne?

A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja, például a nátha szezon elején, vagy ha már kialakult a betegség, érdemes szedni, de nem  rendszeresen, hiszen úgy akár kárt is okozhatnak. Példaként egy egészséges ember napi C-vitamin igénye 90 mg, melyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet, természetes élelmiszerekből gyakorlatilag túladagolni lehetetlen. Ezzel szemben étrend-kiegészítő, vagy gyógyszer formájában akár ennek 5-10 –szerese (500-1000 mg/adag) is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Ha valaki étrend-kiegészítőt hív segítségül a betegség elkerülésére, célszerű inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket választani. Ezek összeállításánál figyelnek arra, hogy a különböző összetevők a megfelelő arányban legyenek jelen bennük. Hiszen sokszor a szervezet a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit.

Érdemes azt is tudnia, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag tartalmú („mega dózisú”) készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez. Ilyenkor,  ha valamiért hirtelen elhagyják az étrend-kiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin, vagy ásványi anyag hiány lép fel, figyelmeztet a dietetikus. Ez viszont kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát

Mindenképpen megbízható, jó minőségű terméket érdemes választani, aminél biztosak lehetünk abban, hogy a biztosan azt, és annyit tartalmaz a termék, mint ami rá van írva.

Forrás: semmelweis-egyetem.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek