Hirdetés
Hasznos tanácsok nyaraló rákbetegeknek

Hasznos tanácsok nyaraló rákbetegeknek

A daganattal küzdő embernek a nyár ugyanúgy a feltöltődés ideje, mint bárki másnak, csakhogy kicsit óvatosabban kell napozni, többet árnyékban hűsölni és érdemes felkészülni arra, hogy a szervezet most másképpen reagál a külvilágból érkező ingerekre.

Miközben a nyár a teljes szabadság, a kikapcsolódás ideje, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a túlzott napozás, a szokásostól eltérő közeg némi veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt. Vegyünk sorra néhány  kérdést, amelyekre a daganatos betegeknek különösen oda kell figyelni, hogy a lehet legkevesebb gond nélkül élvezhessék a nyarat, a pihenést.

Napozhat-e a rákbetegek?

A daganatos szervezet immunsérült, immungyengült állapotban van, ezért minden környezeti hatásra a érzékenyen reagál, így a káros hatások a szokásosnál gyorsabban jelentkeznek. Az utóbbi években számos tudományos jelentés látott napvilágot arról, hogy a nap UV sugárzása sokkal erősebb és ártalmasabb, mint régen. Az ultraibolyán túli sugarak három fajtája ellen (UV-A, UV-B, UV-C) védekezni kell fényvédő krémekkel, napszemüveggel, és nemcsak a vízparton, de a buszmegállóban is.

Hasznos tanácsok nyaraló rákbetegeknek

Hogyan kell védeni a sugarazott területen lévő bőrfelületet?

A sugárkezelés egy ionizáló sugárzás, úgy hat, mint az erős napsugár, egy erős leégés. Az egyre  korszerűbb berendezések révén elég célzottan adják a beteg szervre a kezelést, ennek ellenére a bőrpirosodás sajnos szinte kikerülhetetlen. Az érzékeny bőrre általában kiegészítő terápiát, bőrgyógyászati semleges hidratáló kezeléseket kell adni. Öt év daganatmentesség után gyógyultnak számítjuk a rákbetegeket, de valamilyen szintű bőrelszíneződés a sugárkezelés helyén egész életen át megmarad. Néhány év, évtized elteltével szűnik az érzékenység.

Milyen krémet, naptejet szabad használni a betegség kezelése alatt és utána?

A bőr általános hidratálásán túl csak akkor van szükség speciális krémekre, ha a bőr gyulladásban van, netalán felülfertőződik, egyébként nincsenek különleges, kimondottan csak a daganatos betegeknek ajánlott naptejek. A közvetlen napon való tartózkodást mindenki kerülje 11 és délután 3 között.

Ha nem szabad a napra menni, hogyan jut a szervezet a szükséges D vitaminhoz?

A csontképzéshez D vitaminra és napsugárzásra valóban szükség van, azonban elegendő a szórt sugárzás, direkt napozás nem szükséges.

Napozás kemoterápia és célzott terápia esetén

A kemoterápiás kezelés miatt bőrreakció nem jelentkezik. Fontos viszont szót ejteni a célzott terápiás szerekről. Ezek egy részénél a hatással összefüggően bőrkiütések jelentkeznek az arcon és a mellkason - ilyenkor nem javasolt sem a szolárium, sem a napozás.

A medencés vagy az élő vizes strand javasolt inkább, ha valakinek sérült - például sugárkezelt - bőrfelülete van?

Minden esetben a tisztaság a legfontosabb szempont. A medencéknél a fertőződés veszélye nagyobb, bár mostanában a vízforgatókkal, vegyszerekkel elég jól tisztítják a medencéket. A vegyszerek irritálhatják egyesek bőrét. A tiszta élővizes fürdőzés veszélytelenebb.

Forrás: Patika Tükör és daganatok.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend