Gyógynövényekkel a meghűlés ellen

Gyógynövényekkel a meghűlés ellen

A nátha és az influenza átvészeléséhez legfőképpen ágynyugalomra van szükség. Ám a gyógynövények erejével gyorsíthatjuk a gyógyulást! Legközelebb pedig talán a megbetegedést is megelőzhetjük.

Bár a kórokozók sokfélék, a tünetek minden megfázásnál, illetve influenzánál közel azonosak.

Tünetek

A nátha első fázisában enyhén kaparó, csiklandozó inger jelentkezik a torokban és száraz, csípő, viszkető érzés az orrban. Az orr nyálkahártyája megduzzad, és váladékot termel. Gyakran tüsszentünk. Fáradtság, gyengeség, fejfájás és láz is felléphet. Szorosabb értelemben tulajdonképpen az orrnyálkahártya heveny gyulladását nevezzük náthának – orvosi nevén rinitisz akutának –, amelynek vezető tünete a híg, vizes jellegű orrfolyás. Az enyhe torokfájás jelzi, hogy torkunk nyálkahártyáján át vírusok hatolnak be a szervezetünkbe, hogy ott szaporodjanak és szétterjedjenek a testünkben. Az orrunk eldugulása is vészjelzés: a vírusok az orrunk nyálkahártyáján támadásba lendültek. Miközben a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan vendégeket. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni – pang, s így optimális közeget biztosít a kórokozók szaporodásának.

Az influenza tünetei általában egyszerre, hirtelen jelentkeznek. A láz akár 40 °C feletti is lehet. Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig vagy akár hetekig sem képes visszanyerni aktivitását. Már a tüneteket megelőző napon és utána még egy hétig fertőzheti környezetét.

Győzzük le!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, antibiotikus kezelésre nincs szükség! (Hacsak nem lépnek fel másodlagos, bakteriális fertőzések.) Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát e betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással, gyógynövénykészítményekkel segíthetjük ezt a folyamatot.

Gyógynövényekkel a meghűlés ellen

Tüneti kezeléssel enyhíthetjük kellemetlen panaszainkat. Izomfájdalmainkat csökkenthetjük fájdalomcsillapítókkal. A párásító készülékek könnyítik a légzést, a sóoldatot tartalmazó orrspray pedig cseppfolyósítja az orrváladékot, így könnyebben megszabadulhatunk attól. A forró fürdő is jó szolgálatot tehet: mesterséges lázként megnehezíti a vírusok dolgát. Torkunkat tartsuk folyamatosan melegen egy sállal! Használjunk infralámpát! Jól fog esni a meleg, az infravörös sugárzás pedig segíti a véráramlást, javítja az ellenállást, nem utolsósorban pedig folyósítja a váladékot. (Fontos szabály azonban, hogy ne használjuk egyszerre öt percnél tovább!)

Hatásos gyógynövények

Fokhagyma

Az egész szervezetünkre jótékony hatással van. Mintegy 200-féle aktív hatóanyagot tartalmaz. Fontos összetevője az allicin, amely erőteljes antibiotikus hatással bír. Fogyasztása enyhíti a légcső- és a hörghurut tüneteit, a köhögést.

Kasvirág

Természetes fertőzésgátló: véd a baktériumok, a vírusok és a gombák ellen. Hatására a sejtek nagyobb mennyiségben termelik az interferon nevű vírusellenes anyagot. Egyes vizsgálatok szerint azoknak az influenzás betegeknek, akik kasvirágot (echináceát) kaptak, sokkal gyorsabban javult az állapotuk, mint a többieknek.

Borsmenta

Csökkenti az orrdugulást, az orr nyálkahártyájának gyulladását. Főzetét belélegezve könnyebbé válik a légzés. Teaként is fogyaszthatjuk.

Izlandi zuzmó

Egyik fő hatóanyaga a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást tulajdonítanak. Leginkább a felső légúti megbetegedésekben ajánlják a köhögési inger csökkentésére, de fertőtlenítő hatása miatt más tüneteket is enyhíthet.

Lándzsás útifű

Többek között aukubint tartalmaz, amely baktériumölő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású. Teája nyálkaoldó és köhögéscsillapító.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek