Gyógyít a természet - Gyuri bácsi őszi gyógymódjai

Gyógyít a természet - Gyuri bácsi őszi gyógymódjai

Ilyenkor ősszel, amikor már fázunk, tüsszögünk a gyógyító füvek és termések ismét a középpontba kerülnek. Egy-egy immunerősítő hatású tea csodákat tehet, különösen, ha friss alapanyagból készítjük. Arra kértük Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert: árulja el, ő mit gyűjt októberben?

Óvatosan a hasonmásokkal!

- A nyárral nem ér véget a gyógynövények gyűjtésének időszaka, de legyen az évnek bármely évszaka, a legfontosabb szabályokat a saját egészségünk érdekében be kell tartanunk – hívta fel a figyelmünket  Gyuri bácsi. - Mindenképpen tiszta helyen gyűjtsünk, se országút, se gyár ne legyen 1 kilométeren belül. Ha nem értünk a növényekhez, olyannal menjünk, aki ismeri azokat, hiszen tudni kell, mikor érett meg a növény a gyűjtésre, éppen melyik részét érdemes hazavinni. Ismerni kell a növény hasonmásait, hogy biztosan a gyógynövényt szedjük le, és ne a mérgezőt. A legegyszerűbb növények is megtéveszthetik a hozzá nem értőket, ilyen például a bodza, amelynek magasra növő cserjéjéről gyógyhatású virág és termés szedhető, de lágyszárú testvére, a gyalogbodza viszont mérgező. Sok hasonmás növény létezik, amely a megszólalásig úgy néz ki, mint gyógyhatású változata, mégis megbetegíthet. Ha a növényeket nem használjuk fel frissen, és nem készítünk belőledzsemmet, lekvárt, szörpöt vagy párlatot, árnyékos helyen, padláson, melegen kell megszárítanunk. Kevés olyan gyógynövény van, amit napon kell szárítani.

Őszi bogyók, kérgek, gyökerek

Nyár végén még néhány levelet, későn érő növényt lehet begyűjteni Az erdei málna és szederlevél is ilyenkor, a termés érése után gyűjtendő. Mindkettő köszvény ellen javasolt, csökkenti a húgysavat, vértisztító és érfalerősítő hatásúk. Az aranyvesszőfű szintén a nyár végén gyűjthető gyógynövény. Ősszel többnyire kérgeket, gyökereket, bogyókat szedhetünk. A margitvirágot is ezekben a hetekben kell leszedni, teája fejfájás ellen hatásos. A fekete nadálytő, a gyermekláncfű és a katáng gyökereit szintén ilyenkor takaríthatjuk be, utóbbi kettő a máj és az epeműködést segíti, de a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére is ajánlja a népi gyógyászat. A fekete nadálytőből krémet vagy tinktúrát készítenek, amelyet csonttörések után külsőleg kell használni, innen ered népi neve, a forrasztófű.

Gyógyít a természet - Gyuri bácsi őszi gyógymódjai

Lombhullás után gyűjtjük a fűzfakérget, teája jó lázcsillapító. A tölgyfakérget szintén ekkor kell összeszedni, amely gombaölő hatású. Mindenképpen fontos tudni, hogy a kérgekből csak azt használhatjuk, amelyik még nem rücskös. Ősz végén már a fehér fagyöngyöt is begyűjthetjük, amelyik ingadozó vérnyomás esetén lehet hasznos.

Gyógyít a természet

A gyógyhatású növények felhasználása szinte végtelen, külön tudomány. Ha nem vagyunk szakértők, mindenképpen megbízható helyről szerezzük be őket, legyen az gyógynövénybolt vagy biobolt, esetleg patika. A csomagoláson mindig látható, milyen formában és mennyiségben fogyasztható, kell-e forralni vagy csak forrázni, folyamatosan iható-e vagy csak kúraszerűen. Ha nem tea lesz a gyógynövényekből, pakoláshoz is felhasználhatók, és a legtöbbjükből jótékony hatású fürdő is készíthető. Az a gyógynövény, amelyik egyben fűszernövény, akár főzhetünk is, ilyen például a szurokfű, a kakukkfű, a borsika vagy a menták. Szeptemberben érdemes  egy 6 hetes, kúraszerű tisztítást elvégezni, felváltva dió- és csalánlevél-teával, vagy Gyuri bácsi speciális keverékével, amelyben a dió- és csalánlevél mellett van bodza- és galagonyavirág, feketeribizli-levél és ezerjófű is.

Gyuri bácsi immunerősítő tippje

Jó immunerősítő a kakukkfű, a csipkebogyó és az orbáncfű (ez utóbbi epekő és vérhígító gyógyszer szedése esetén nem ajánlott). Ezeket a teákat megelőzésképpen javasolt inni egy héten egy csészével az őszi/téli időszakban.

Gyuri bácsi meghűlés elleni receptje

A bodza- és hársfateát is náthateának hívjuk. Köhögést és lázat csillapítanak, izzasztó hatásúak. Akár össze is keverhetjük őket, de ha jobban szeretjük, bodza-hársfa-útifű egyenlő arányú keverékét is elkészíthetjük, teaként mézzel ízesíthetjük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek