Gránátalma - Fűben-fában orvosság

Gránátalma - Fűben-fában orvosság

Fűben-fában orvosság, tartja a régi mondás. Őseink gyakran fordultak a természet patikájához, hogy egy-egy maguk készítette kenőcs, tea vagy borogatás formájában felhasználják a gyógynövények erejét.

A gránátalma nem csupán szép gyümölcs, hanem egészséges is. Nem csoda, hogy már évezredekkel ezelőtt misztikus erőt tulajdonítottak neki, s lám, a Biblia is többször említi.

A gránátalma az emberiség egyik legrégebbi gyümölcse. Az ókori görögök elképzelése szerint Héra – a házasság, a termékenység és a hűség megtestesítője – a gránátalmára is átruházta tulajdonságait. A növény meghonosítója, Afrodité pedig szépséget adományozott neki. A gránátalmát sokáig misztikus erejűnek hitték, – Görögországban még ma is a lét és a megsemmisülés szimbóluma, rengeteg magja miatt pedig a termékenység jelképe. A keresztényeknél termése és virága a szeretetet szimbolizálta. Később korona került rá, és a harc, a harccal járó jutalom jelképe, hatalmi jelvény lett.

Minden része kincs

A gránátalma őshazája Nyugat- és Közép-Ázsia, de ma már a Földközi-tenger térségében és Dél-Amerikában is kezd elterjedni. A növény bokor vagy kis fa, amelynek magassága 1–5 méter lehet. Ágai alacsonyan ágaznak el törzsön, a hajtások kezdetben zöldespiros színűek, később szürkésbarnásak vagy barnák. A virágok a hajtások csúcsain jelennek meg. A termés kerekded bogyók formájában érlelődik késő ősszel. Az almák héja sima, fényes, piros, sárgászöld, fehéres vagy ritkán sötétlila színű. A terméshéj sárgásbarna, a virág sárga festékanyaga pedig gyapjú és selyem színezésére is felhasználható. Leve édeskés-savanykás. Az ókori Egyiptomban bort erjesztettek belőle. Indiában cukorral keverve sűrű sziruppá főzték ezt a levet.

Gránátalma - Fűben-fában orvosság

A gyümölcs húsába ágyazódva rengeteg fényes, gyöngyszerű magot találhatunk. A növény ókori itáliai nevét is erről a jellegzetességéről kapta: ezért lett malum granatum, azaz sokmagvú alma. Érdekesség, hogy a granatum szó hatással volt az olasz robbanólövedék elnevezésére, ma is használjuk a magyar nyelvben a gránát, kézigránát szavakat. A Spanyolország déli részén található Granada is a gyümölcsről kapta a nevét.

Egészségvédő

A gránátalma nem csupán szép, de nagyon értékes is. Már a régiek is felismerték, hogy a növény kérge és termésének héja összehúzó hatású, ezért bélférgek, hasmenés és vérhas ellen javasolták. Ma már pontosan tudjuk, hogy a gyümölcs bőségesen tartalmaz növényi ösztrogéneket, C- és B5-vitamint, polifenolokat, flavonoidokat és káliumot. Kiváló antioxidáns hatású, és a tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy fogyasztása csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét a vérben. Hatékony lehet a szív- és érrendszeri rendellenességek esetén is. Lehetséges, hogy rendszeres fogyasztás mellett a gránátalma egyik legfontosabb komponense, az ellagasav csökkentheti a daganatok kialakulásának veszélyét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek