Ez az egyszerű mozdulat lenne a hosszú élet titka?

Ez az egyszerű mozdulat lenne a hosszú élet titka?

Október 15. az ölelés világnapja. Nem kérdéses, hogy egy szeretetteljes ölelés milyen jótékonyan hat a lelkedre, azt azonban kevesen tudják, hogy a fizikai állapotodra is pozitív befolyással van.

A Bécsi Egyetem kutatói szerint a rendszeres ölelkezés segíthet a vérnyomás csökkentésében, oldja a szorongást és a stresszt, ennek köszönhetően javítja az életminőséget és a szervezet ellenálló képességét, kitolja a várható élettartamot. Sőt, az agynak is jót tesz, a tudósok szerint javítja a memóriát.

Mindez az oxitocin hormon miatt van, amit a szervezet akkor termel, ha olyasvalakit zársz a karjaidba, akit szeretsz. Ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy csak az őszinte ölelésnek van értelme, a kényszerű változat visszafelé sülhet el, mert pont ellentétes hatást vált ki az emberi testből.

Ez az egyszerű mozdulat lenne a hosszú élet titka?

Virginia Satir terapeuta álláspontja szerint minimum napi négy, legalább tíz másodpercig tartó ölelés kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, legalább nyolc ahhoz, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek, napi 12 esetén pedig már tartós javulás várható az ember általános állapotában.

Az ölelés világnapja

A hivatalos dátum október 15., de világszerte több különböző napon is megtartják az ölelés világnapját. Magyarországon július első szombatján is az ölelést ünnepeljük, az Amerikai Egyesült Államokban január 21-re, több külföldi országban pedig december 4-re esik.

Kevin Zaborney nevéhez fűződik a világnap eredeti ötlete, akinek célja volt, hogy az embereket az érzelmeik kimutatására ösztönözze. A férfi is tisztában volt vele, hogy a dolog csak akkor működik, ha mindkét fél őszintén akarja az ölelést, ezért arra buzdított mindenkit, hogy a hozzá közel állókkal gyakoroljon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek