Egészséges étel a gomba vagy sem?

Egészséges étel a gomba vagy sem?

A gomba se nem növény, se nem állat, a természetnek különleges ajándéka, nem véletlen, hogy egyesek rendkívül egészségesnek tartják, mások viszont nem javasolják a túl gyakori fogyasztását. Nézzük tehát a tényeket.

 

A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. A gombák zöme antioxidánsban legalább annyira gazdag, mint a répa, a paradicsom, a paprikafélék vagy a cukkini.

Egészséges étel a gomba vagy sem?

 

Mivel a gombák alacsony energiatartalmú élelmiszerek, amelyek gyorsan eltelítenek és hosszan tartó jóllakottság érzést okoznak. A gomba és más zöldségek jótékony hatása elsősorban akkor érvényesül, ha párolt vagy grillezett formában kerülnek az asztalra, így a szervezet számára jól feldolgozható étel. Némelyik gombában sok a nehezebben emészthető fehérjetípus, amelynek feldolgozásához több energiára van szüksége a szervezetnek, de valójában a gombát inkább az elkészítése teszi nehezen emészthetővé.

 

Az erdőben járva több gombafélével találkozunk, azonban legyen óvatos és vizsgáltassa be, hogy valóban ehető-e, amit összegyűjtött. A piacon is mindig bevizsgált gombát vásároljon. A mérgező gombák betegségeket, sőt akár halált is okozhatnak!

 

A gombákról szóló cikkünket a Patika Tükör szeptemberi számában olvashatja. Keresse a patikákban!

 

A laskagombáról

A laskagombával nemcsak a természetben találkozhatunk, hanem évtizedek óta termesztett gombafajként is bővíti az egészséges táplálkozás választékát.A gomba kémiai összetétele is kedvező, hiszen nem jelentéktelen fehérjetartalma (17-20 százalék) mellett a zsírtartalom igen alacsony (1,8 százalék), ami egyben a gomba kis energia- (kalória-)tartalmát is jelenti.

 

A vadon termő és a termesztett laskafajták kémiai összetétele között jelentősebb különbség nincs, vagy ha eltérés van, az a termesztett gombák értékét növeli. Így pl. a toxikus elemekből (kadmium, króm, arzén) ezek kevesebbet tartalmaznak, hiszen a termesztési alapanyagok ilyen mutatói is kedvezőbbek. Emészthetőségük is jó, saját adataink szerint a különböző termesztett fajták emésztést lassító kitintartalma mindössze 0,2-0,3 százalék, a gombák friss tömegére vonatkoztatva.

 

Az ásványi elemek közül legjelentősebb a kálium- és a foszfortartalom, ám igen kis mennyiségben tartalmaz csak nátriumot, ami bizonyos betegségekben szenvedőknek (magas vérnyomás, érrendszerei problémák) eleve kedvező. Említenünk kell a gomba vitamintartalmát is, hiszen elsősorban a B- vitamin-csoport egyes anyagaiból (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) tartalmaz nem jelentéktelen mennyiséget. A gomba tehát – mint a kémiai összetevők mennyisége is jelzi – mindenki számára egészséges táplálék.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek