Cukor nélküli befőzés - Egészségséfünk receptje

Cukor nélküli befőzés - Egészségséfünk receptje

Napjainkban nagyon divatos a cukor és tartósítószer nélküli befőzés. Én is most kezdek ismerkedni az eljárásokkal, melynek több fajtájára is ráleltem. Akinek fontos, hogy a télire eltett befőttje ne tartalmazzon se cukrot, se tartósítószert, annak érdemes kipróbálnia. Nézzünk egy egyszerű, őszibarack befőttet.

Hozzávalók:

  • légmentesen zárható üveg, fedővel
  • nagy lábas, amibe az üvegeket beletehetjük
  • őszibarack
  • vízecet

Az első lépés, hogy az üvegeket sterilizáljuk. Ez nagyon fontos, mert a legkisebb piszok is tönkreteheti a munkánkat. Először mosószeres vízben elmossuk az üvegeket és a fedőket, elöblítjük, majd ecetes vízben átöblítjük. Tiszta helyen lefelé fordítva tartjuk, amíg meg nem töltjük. A gyümölcsöt előkészítjük. Megmossuk, felébe vágjuk, kivesszük a magot, meghámozzuk, majd ismét felezzük. Ha kisebbekre szeretnénk, akkor ismét felezhetjük. Újból megmossuk, és a tiszta üvegekbe tesszük. Az üvegeket aljára tehetünk 1-1 darab kisebb fahéjat, 2-3 szem szegfűszeget.

Cukor nélküli befőzés - Egészségséfünk receptje

Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 cm ellepje. Kb. 2 cm maradjon az üveg tetejétől. Lazán tegyük rá a fedőt, de ne csavarjuk rá teljesen. Tegyük az üvegeket a főzőlábasba, és öntsünk köré annyi vizet, hogy az üveg tetejétől 2 ujjnyira legyen. Elkezdjük melegíteni. Akkor jó, ha az üvegekben már gyöngyözik a lé. Így hagyjuk gyöngyözni 5 percig, majd teljesen rátekerjük a kupakot, kivesszük, és dunsztba tesszük 2 napig. Utána mehet a polcra.

Tipp! A cukor nélküli befőzéshez ugyanúgy készülhetünk hozzá, mint a hagyományoshoz. Használhatjuk ugyanazokat a fűszereket is, csak maga a tartósítás más. Van, aki a fent leírtakat sütőben végzi el. Van, aki nem is tesz bele vizet, egyszerűen betölti a gyümölcsöt az üvegbe, lezárja, és kuktába teszi. Ez utóbbinak is megvannak a maga praktikái, és a kukta nagysága miatt nagyobb mennyiségben nem is érdemes alkalmazni.

Jó tudni! Az eljárás során a csírátlanítás nagyon fontos mozzanat. Erre szolgál a gőzölés a fenti eljárásban. Kemény, egészséges gyümölcsöt használjunk. Akinek nem lesz elég édes, az kevés nyírfacukrot használhat, illetve felhasználáskor mézzel is édesíthetjük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek