Birsalma-alma vitaminkoktél
Benne járunk az őszben, fontos, hogy vitaminkészleteinket folyamatosan feltöltsük. Szedhetünk tablettákat, de érdemes kipróbálni a természetadta lehetőségeket is, pláne, ha van gyümölcscentrifugánk. Minden héten adunk egy vitamikoktél tippet. Íme az első!
Hozzávalók:
- 3 db birsalma
- 3 db édesebb fajta alma
A kétféle almát megmossuk, negyedeljük és kivesszük a magházát. Viszont mosás után a héjától ne szabadulunk meg, hiszen mindig azt halljuk, hogy mindennek a héjában van a legtöbb vitamin, ami legtöbbször igaz is. Tetszőleges sorrendben a gyümölcsprésben lepréseljük. Ami „hulladékként” a gép másik felén összegyűlik, még egyszer lepréselhető. Egyszerre nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk, úgy számoljunk, hogy a kapott levet fogyasztás során fele-fele arányban hígítjuk vízzel. Üvegbe tesszük (ne műanyagba) és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Mivel semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, és hőkezelésnek sem lett kitéve, 2-3 napnál tovább ne tartsuk meg. Inkább készítsünk frisset!
Tipp! A zöldségeket és gyümölcsöket tetszés szerint variálhatjuk. Ehhez is bármit hozzá lehet rakni, ami éppen terem, ez csak a mi ízlésünktől függ.
Jó tudni! A birsalma bőr, haj és körömproblémákra jelenthet megoldást. Emellett étvágyjavító, gyomor és bélpanaszokra is ajánlott. A friss zöldség és gyümölcsleveket mindig hígítani kell fogyasztás előtt, mert puffadást okozhat. Naponta 2-3 x 2dl az ajánlott fogyasztási mennyiség.
Tápérték (100 g)
|
Birsalma |
Alma |
Energia |
57 kcal |
52 kcal |
Fehérje |
0,4 g |
0,2 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
15,3 g |