Beszéljünk a szájhigiéniáról!

Beszéljünk a szájhigiéniáról!

A napi kétszeri fogmosás a minimum lenne, mégis sokan vannak, akik ennél ritkábban veszik kezükbe a fogkefét. Az eladási adatokból az is kiderül, hogy minden magyar lakosra egyetlenegy fogkefe jut évente. És akkor nem is beszéltünk a fogköztisztítókról, fogselymekről, szájvizekről.

 

 

Zsófia, 40 éves: „Naponta többször mosok fogat, valójában minden étkezés után, ez általában 4-5 alkalmat jelent. Van fogkefém otthon, a munkahelyemen, és van egy a táskámban is, hogy bármikor tudjam használni. Lehet, hogy kicsit kényszeresnek tűnök, de egyetlen tömött fogam sincs. Tavaly észrevett a fogorvos egy kis szuvasodást, de olyan kicsi még a lyuk, hogy nem nyúlt hozzá. Én nem is tudom, milyen érzés a fogfájás vagy a fogfúrás, soha nem tapasztaltam.”

Beszéljünk a szájhigiéniáról!

 

A fogainkra leselkedő veszélyeknek se szeri, se száma: komoly problémákat okozhat a szuvasodás, de a fogíny-, illetve fogágybetegségekkel, a fogkővel is meggyűlhet a bajunk. Nem csak a rossz fog okoz komoly fájdalmat, de a gyulladt fogíny is, ami vérzik, megdagad, kivörösödik. A fogak ki is lazulhatnak, és ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, akkor végül ki is eshetnek. Sokat tudunk már a fogápolásról, de még mindig nem eleget, és a hiányos információk miatt helytelenül bánunk a fogainkkal.

 

Sajnos nem elegendő, ha naponta egyszer 1 percre a szánkba tesszük a fogkefét, és ide-oda húzkodjuk egy kicsit. A fogkefe és a fogkrém az alap, de csupán ezzel nem tudunk tökéletesen megszabadulni a lepedéktől és a baktériumoktól. A fogak közötti résekbe például egyáltalán nem jutunk be, így a fogak tisztítandó felszíneinek majdnem a felét, legalább 40 százalékát nem tisztítjuk meg, pedig ezek azok a területek, ahol az ételmaradékok a legjobban megülnek. A fogközöket speciális eszközökkel (fogselyem, fogköztisztító kefe) kell tisztítani, és a szájvizet is be lehet vetni.

 

Tökéletes fogápolási eszközök

Fogkefe

A fogkefe feje lehetőleg legyen kicsi, hogy a szájüreg nehezen hozzáférhető részeibe is beférjen. A fogkefe sörtéje jobb, ha puha (soft vagy ultrasoft), mert azzal nemcsak az ínyünket kíméljük, de a felgyülemlett lepedéket is alaposabban eltávolíthatjuk. A kényelmes, jó fogkefe nyele ne legyen túl vékony és csúszós, hogy jól meg lehessen fogni.

 

Elektromos fogkefe

A legtöbb teszt szerint ha nem megfelelő technikát alkalmazunk a kézi fogkefével, akkor az nem eléggé hatásos, az elektromos fogkefék alaposabban tisztítanak. Akár oszcilláló, akár ultrahangos termékről van szó, mindenképpen megkönnyítik a fogmosást, és alaposabban eltávolítják a lepedéket. Válasszuk a széles kínálatból a számunkra legmegfelelőbb fejet, például fogágybetegség esetén puhát, vagy a különböző pótlásoknak megfelelő kiegészítőkkel ellátott sörtéket, ha koronánk, hidunk, vagy implantátumunk van.

 

Fogkrém

Annyi új, jó minőségű termék kapható, hogy ízlés dolga, ki melyiket választja. Ha nincs a fogorvosunk által meghatározott olyan fogászati betegségünk, mely különleges odafigyelést igényel, akkor érdemes a fogrémet időről időre (tubusról tubusra) váltogatni, hiszen mindegyiknek van kimondottan jótékony hatása. Íz, csípősség alapján döntenek a legtöbben, illetve a tartós használatot követően, az érzékeny fogakra való termékek is hasznosnak bizonyulnak. Jó ha a fogkrém fluoridot tartalmaz. A fehérítős fogkrémekkel azért érdemes óvatosan bánni, amelyek hozzáadott dörzsanyagot (úgynevezett abrazív adalékanyagot) tartalmaznak, mert a fogzománcot sértik, és több kárt okoznak, mint hasznot!

 

Fogselyem

A fogselyem kiválasztása szintén ízlés kérdése, léteznek vastagabb, illetve vékonyabb szálú termékek, henger alakúak, vagy laposak, ízesítettek (általában mentolosak), viaszoltak és anélküliek. Minden fogmosáskor használni kell, hogy a fogak között maradt lepedéket is eltávolíthassuk. Érdemes ezzel kezdeni a szájápolást, mert így a fogközökből kitisztított ételmaradékokat a fogmosás során eltávolíthatjuk a fogak felszínéről.

 

Fogselyem-tartó

Ha valakinek túl nagy lenne a keze, és nem fér be a fogselyemmel a hátsó fogak közé, próbálkozhat a fogselyem-tartóval. Azonban ilyen esetekben is igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert! Ha eddig nem fogselymeztünk, akkor bizony ezt a mozdulatsort is - mint például az írást gyermekként - meg kell tanulnunk, mely időt és sok ismétlést igényel! De semmiképp se adjuk föl!

 

Fogköztiszító-kefe

Szintén a fogak közötti réseket tudjuk tisztítani vele. Többféle méretben kapható, a réseknek megfelelően, esetleg a szánk különböző területein különböző méretű fogközkefét kell használnunk. A nagyobb hézagokat tudjuk alaposan megpucolni vele, így az is tökéletes munkát végezhet, akinek távol ülnek a fogai egymástól.

 

Nyelvtisztító

A nyelven megtapadt baktériumokat tudja eltávolítani, így a kellemetlen szájszag is megelőzhető. Tegye az eszközt a nyelve hátsó részére, majd húzza előre.

 

Fogpiszkáló

Az étkezések után a fogak között maradt ételmaradék nem csak zavaró, de nagyon egészségtelen is. Azonban a fogpiszkáló fogászati szájhigiénés szempontból semmiképp sem elfogadott szájápolási eszköz - kerüljük a használatát! A korábban említett eszközökkel (fogselyem, fogközkefe stb.) tökéletesen és kíméletes meg tudjuk tisztítani szánkat. A fogpiszkálót rosszul használva csak felsértjük a fogközöket kitöltő kis ínyháromszögeket (u.n. papilla), vagy mélyebbre tuszkoljuk az ételmaradékot. Így a fogpiszkáló használata rövid távon komoly gyulladást okozhat, hosszú távon a többi között elősegítheti a tasakok képződését, a fogágybetegség melegágyát!

Szájvíz

A szájápolást érdemes szájvízzel történő öblögetéssel befejezni. A különböző termékek különféle összetevői más és más problémákra hatásosak. Van, amelyik csökkenti a fogkőképződést, van amelyik az ínygyulladáson segíthet, de találunk szájszag elleni szájvizet is. Ezeknél is igaz, amit a fogkrémekről mondtunk: érdemes használatukat megbeszélni fogorvosunkkal, illetve váltogatni a különböző termékeket!

 

Milyen betegségeket okozhat egy fogászati góc?

- foltos hajhullás

- ízületi fájdalom

- petefészek-problémák

- prosztataproblémák

- ekcéma, kiütések

- allergia

- hőemelkedés

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek