Az egy vállon hordott táska veszélyei

Az egy vállon hordott táska veszélyei

Napjainkban nagyon népszerűek a hátizsákok a diákok körében, viszont általában csak az egyik vállukon hordják a táskájukat. Vajon mennyire ártanak ezzel maguknak?

Nem elég csak az egyik pánt

Szakértők már többször is utaltak rá, hogy egyáltalán nem elegendő csak az egyik vállpánt használata, különösen akkor, ha a táska nehéz, vagyis a súlya nagyobb, mint a testsúlyunk 10-15%-a. Ha ekkora súlyt helyezünk az egyik vállunkra, akkor nagyon megerőltetjük az izmainkat.

Mindkét vállpánt használata azért javasolt, mert ezek segítségével a táska súlyát el lehet oszlatni a két vállon és a hát egészén, ami összességében kevesebb megterhelést jelent a testnek.

A hátizsákviselés általában a középiskolás és főiskolás/egyetemi éveketre jellemző, ekkor viszont a nap nagy részében a vállunkon van a táska. Ezzel csupán csak annyi a probléma, hogy ebben az életkorban a testünk még növekszik és fejlődik. Ennek következtében könnyebben sérülhetünk, ha nem vagyunk teljes tudatában annak, amit csinálunk.

A jó hír viszont az, hogy ez szintén az az életkor, amikor elkezdünk érdeklődni a testünk iránt, és egyre tudatosabbá válunk, így jobban odafigyelünk a testünkre, mint mikor még gyerekek voltunk. Ha pedig az érdeklődés mellé megfelelő információk is társulnak, akkor sokat tanulhatunk.

Ha mégsem szeretnéd mindkét válladon hordani a táskádat

Ha azonban mégsem tudod elfogadni azt, hogy mindkét válladon viseld a hátizsákot, akkor itt van néhány tipp, amelyeket követve kevesebb kárt okozol magadnak.

Az egy vállon hordott táska veszélyei

Ürítsd ki a táskádat rendszeresen!

Ne hagyd, hogy a hátizsákodban maradjanak azok a felesleges dolgok, amelyeket már nem használsz, és feleslegesen foglalják a helyet, illetve növelik a táskád súlyát. Minden este szánj a táskád átböngészésére és kiürítésére néhány percet, és csak azt tedd vissza a helyére, amire biztosan szükséged lesz a következő nap is.

A dologban az a legnagyobb pozitívum, hogy a rendszeres ellenőrzéssel egy idő után pontosan tudni fogod, hogy mi hol található a zsákodban, és tudatosan fogsz majd pakolni bele, aszerint, hogy mikre lehet majd szükséged.

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok!

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek