Autóval a hidegben - 13+1 tipp

Autóval a hidegben - 13+1 tipp

Jövő héten állítólag beköszönt a tél. Hóban-fagyban, ónos esőben vagy ködben sokkal nehezebb vezetni, mint meleg, száraz, napos időben. Ismételjük át tömören, mi mindenre kell felkészülnünk, ha téli útra indulunk: az autónak és a vezetőnek egyaránt!

1. Téli gumi. A nyári gumikat akkor kell lecserélni, ha a hőmérséklet tartósan 7 °C alá süllyed. Míg a nyári gumiknak 7-8, addig a téli gumiknak 8,5-10 milliméter a profilmélysége. A mélyebb barázdák könnyebben elvezetik a latyakot és a vizet, az abroncs pedig jobban tapad.

2. Abroncsnyomás. Ellenőrizzük néhány hetente, mert az abroncsok tapadásától kezdve a futásteljesítményen és a gördülő ellenálláson át az üzemanyag-fogyasztásig sok mindent befolyásol.

3. Műszaki állapot. Mielőtt hosszabb útra indulunk, ellenőriztessük az autót. Rendben van-e a motor? Hány éves az akkumulátor? Nem öregedtek-e el a motortér tömítései, gumicsövei?

Autóval a hidegben - 13+1 tipp

4. Mosatás. Az úttestre szórt só felmarhatja a fém alkatrészeket, ezért mosassuk gyakrabban az autót!

5. Zároldás. Tartsunk a táskánkban vagy a kabátzsebünkben (és ne az autóban!) speciális folyadékot arra az esetre, ha befagyott volna a zár!

6. Jégmentesítés. Legyen hosszú nyelű seprűnk, fűrészfogas és gumilapos jégvakaró műanyag lapátunk! Indulás előtt távolítsuk el a jeget a szélvédőről, a hátsó és az oldalsó ablakokról is!

7. Hólánc. Ha nagyobb útra indulunk – különösen, ha olyan területre is megyünk, ahol kötelező –, legyen nálunk hólánc. Lehetőleg még otthon gyakoroljuk be, hogy miképpen kell felrakni.

8. Tele tank. Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen elegendő üzemanyag az autóban. Akár egy kanna tartalékkal is készülhetünk, hogy ha elakadnánk, tudjuk fűteni az autót.

9. Meleg. Ha vezetéshez nem is vesszük fel, azért legyen kéznél a dzsekink, ahogyan fejenként egy plédet is érdemes bepakolnunk, ha úgy adódna, hogy hosszabb időt kell a kocsiban töltenünk.

10. Útvonalterv. Tervezzük meg az utunkat! Jobb, ha elkerüljük a mellékutakat, hiszen az autópályák és a főútvonalak általában tisztábbak, könnyebben járhatóak.

11. Indítás. Ne járassuk sokáig üresben a motort. Induljunk el alacsony fordulatszámon. Terhelés alatt hamarabb melegszik fel a motor, és így a környezetet is jobban kíméljük.

12. Defenzív vezetés. Télen ennek különös jelentősége van. Jobb, ha felkészülünk arra, hogy a többi vezető is hibázhat.

13. Kisebb sebesség. Ha lassabban vezetünk, biztonságosabban tudunk haladni. Ne feledjük, hogy a féktávolság a megszokottnak a duplájára vagy akár a triplájára is nőhet.

+1 Elsősegély doboz. Az út előtt győződjünk meg arról, hogy az autós elsősegély dobozunk (amely kötelező tartozék) mindazt tartalmazza-e, amire szükség lehet – és amit az erre vonatkozó rendelet előír. Azokat a szereket is készítsük össze, amelyekre egy hosszú út, esetleg várakozás során szükségünk lehet! Legyen nálunk például sebkezelő kenőcs, kötszer, ragtapasz, fájdalomcsillapító.

Ha balesetet látunk

Hogyan hívjunk mentőt?
A 104-es segélyhívószámot az ország területén bárhonnan ingyenesen lehet hívni. A diszpécserek egészségügyi végzettséggel rendelkeznek, instruálják a hívót, és ha kell, döntenek a teendőkről. Megkérdezhetik:

  • Hol történt az esemény? Ha esetleg megszakadna a vonal, a segítség akkor is útnak indítható. Minél pontosabban adjuk meg a helyszínt, akár még a kapucsengőn szereplő nevet is! Ha ez nem megy, akkor is igyekezzünk minél pontosabb megközelítési útmutatót adni, például autópályán határozzuk meg az irányt és a kilométerszelvényt!
  • Mi történt? Röviden írjuk le az eseményt, például hogy gázolás, áramütés vagy mérgezés történt.
  • Hány sérült van? A válasz birtokában megfelelő számú és készültségű mentőegységet lehet a helyszínre irányítani.
  • Mit tudunk a sérült(ek) állapotáról? Mit látunk? Mire panaszkodik a beteg? Mozog-e, beszél-e? Vannak-e autóba, roncsok közé szorult sérültek?
  • A bejelentő neve és telefonszáma. Ha a mentőegység valamilyen okból nem találja a megadott címet, visszahívhatja a bejelentőt útbaigazításért.
  • Van-e egyéb, fontos információ?
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek